1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Dålig koll på mångfalden

Kommunens personal ska spegla mångfalden i befolkning.
Men målet är svårt att mäta.
Hur många med utländsk härkomst som jobbar i kommunen i dag vet ingen.
Nyheter • Publicerad 16 januari 2013

Alla i Karlskrona kommun ska behandlas lika och personalsammansättningen

ska avspegla den mångfald som finns i befolkningen.

Så står det i kommunens plan för social mångfald som klubbades i mitten av december förra året. Men det kan bli svårt att mäta om målet verkligen uppfylls.

I dag är 5?300 personer anställda i Karlskrona kommun. De tjänstemän som har tagit fram planen för social mångfald vet inte hur många av de anställda som är av utländsk härkomst. Senaste uppgiften som finns är sju år gammal.

–?Vi behöver absolut nya siffror. Men jag har precis börjat på denna tjänst. Formuleringarna i planen för social mångfald har följt med sen den förra ­planen, säger Eva Dahlberg, mångfalds- och folkhälsostrateg i kommunen sedan den 1 januari.

Siffrorna från Sveriges kommuner och landsting, SKL, 2006 visar att 95 procent av kommunens anställda var födda i Sverige. Under samma år rekry­terades 402 personer till kommunen. Tolv procent av dem var födda i ett ­annat land än Sverige.

Hur gör kommunen för att öka mångfalden bland personalen?

–?Våra chefer har gått en särskild rekryterings­utbildning. Vi skriver inte längre i annonserna att vi söker personal av annan etnicitet. Det blir omvänd diskriminering, säger Anneli Ekström, personalchef i kommunen.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.