1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Chefsåklagaren får hjälp

Antalet lagförda mål har minskat med hela två procent i Blekinge det senaste året.
- Vi har tvingats sänka ribban och skriva av betydligt fler anmälningar på grund av tidsbrist, säger chefsåklagare Tommy Clevenhult.
Men nu ska åklagarmyndigheten få hjälp.
Nyheter • Publicerad 16 oktober 2002

Chefsåklagare Tommy Clevenhult ser redan hur högarna på hans skrivbord ska minska.

Nästa vecka får han den efterfrågade hjälpen. En utlånad åklagare från Malmö ska jobba i Karlskrona i tre månader.

- Och efter honom kommer en till, och sen en till. Nu kanske vi hinner hålla jämna steg med ärendeingången, säger han.

Rejält på efterkälken

För åklagarmyndigheten i Blekinge har kommit rejält på efterkälken med sina mål.

- Vi har stora mål som legat i över ett år som inte är klara. Det finns mål som jag inte ens har hunnit att läsa in mig på, och det finns mål som vi lite rutinmässigt skriver av på grund av att vi inte har resurser att inleda en förundersökning, eller tid att avsluta den, säger Tommy Clevenhult.

Och det är inte bra för rättssäkerheten. Det är inte bra för de målsäganden som drabbas, och det är inte bra för arbetsmiljön på åklagarmyndigheten.

Det senaste året har antalet lagförda mål minskat från 62 procent till 60 procent, och det bedömer Tommy Clevenhult som en betydande minskning.

Åklagare från Malmö

På måndag anländer hjälpen. En utlånad åklagare från Malmö kommer till Karlskrona för att jobba i tre månader. Sedan avlöses han av en ny låneåklagare, och så är det tänkt att systemet ska rulla på i tre perioder fram till nästa sommar.

- Den första som kommer ska få börja med mina högar direkt, säger Tommy Clevenhult.

Men utöver en låneåklagare har Tommy Clevenhult fått löfte om hjälp från Kristianstad tingsrätt som är villiga att ta över tisdagsmålen för Blekinge tingsrätt i Karlshamn.

Fyra tunga mål till Malmö

- Och jag har skickat fyra tunga mål till Malmö. Det känns bra, säger Clevenhult men tillägger:

- Det som inte känns bra är att budgeten är så snål att det inte finns utrymme för en permanent åklagare till. Det finns inte ens pengar till en lönerevision för min personal som håller på att slita ut sig för att vi inte ska äventyra rättssäkerheten.

Simone Hansen
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.