1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter
Världshälsoorganisationen WHO har snabbinkallat till ett extramöte efter det svenska larmet om cancergift i vanliga livsmedel.
Många oroliga konsumenter svävar i osäkerhet, men den aktuella maten försvinner inte ur butikerna.
Nyheter • Publicerad 25 april 2002

STOCKHOLM ()

Forskare från Stockholms universitet och Livsmedelsverket lade på onsdagen fram sina nya rön om det cancerogena ämnet akrylamid som kan bildas vid tillverkning och tillagning av livsmedel.

- Det är den största enskilda cancerrisken av något ämne i maten, sade Leif Busk, forskningschef vid Livsmedelsverket.

Gerald Moy, chef för WHO:s avdelning för kemiska aspekter på livsmedelshälsa, har hört många skrämsellarm om cancer och kunnat se att ämnen som är cancerframkallande hos djur inte måste vara det hos människa.

- Men jag tror att vi måste ta en noggrann titt på dessa data. Vi har ett högt förtroende för våra kolleger i Sverige, säger han till .

Klar koppling

Men Moy ser inga skäl att dra några förhastade slutsatser. Människor har i tusentals år ätit bland annat bakat bröd, konstaterar han:

- Följderna av det här kan bli stora, eftersom det handlar om många stapelvaror. Att försöka bestämma sig på en eftermiddag, några veckor eller ens några månader är att, milt sagt, förhasta sig.

Att det finns en koppling mellan kost och cancer är helt klart, och långtifrån en nyhet. Det finns skattningar som säger att kosten svarar för i genomsnitt 30 procent av alla cancrar.

Bildas vid upphettning

Akrylamid uppstår när stärkelserika livsmedel upphettas. Ämnet finns i höga doser i potatischips, kakor, kex, rån, pommes frites och hårt bröd bland annat. Men inte i råa eller kokta livsmedel.

- Vi uppskattar att cancerrisken är ovanligt hög. Det kan vara en orsak i den totala cancerrisken, säger Margareta Törnqvist, docent vid institutionen för miljökemi vid Stockholms universitet, som lett forskningsprojektet.

Hundratals cancerfall

Forskarna tror att akrylamid i maten kan orsaka några hundratal cancerfall per år i Sverige. Beräkningarna har gjorts efter djurförsök. I Sverige inträffar drygt 40 000 cancerfall per år.

Livsmedelsverket ska diskutera med livsmedelsbranschen om hur halten akrylamid kan minskas vid produktionen. Men några radikala ändringar blir det inte i handeln.

- Inget kommer att plockas bort. Vi har inte underlag för nya kostråd. Därför gäller som hittills att man ska äta mycket fibrer och grönsaker och lite fett, säger Leif Busk.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.