STOCKHOLM ()
Forskare från Stockholms universitet och Livsmedelsverket lade på onsdagen fram sina nya rön om det cancerogena ämnet akrylamid som kan bildas vid tillverkning och tillagning av livsmedel.
- Det är den största enskilda cancerrisken av något ämne i maten, sade Leif Busk, forskningschef vid Livsmedelsverket.
Gerald Moy, chef för WHO:s avdelning för kemiska aspekter på livsmedelshälsa, har hört många skrämsellarm om cancer och kunnat se att ämnen som är cancerframkallande hos djur inte måste vara det hos människa.
- Men jag tror att vi måste ta en noggrann titt på dessa data. Vi har ett högt förtroende för våra kolleger i Sverige, säger han till .
Klar koppling
Men Moy ser inga skäl att dra några förhastade slutsatser. Människor har i tusentals år ätit bland annat bakat bröd, konstaterar han:
- Följderna av det här kan bli stora, eftersom det handlar om många stapelvaror. Att försöka bestämma sig på en eftermiddag, några veckor eller ens några månader är att, milt sagt, förhasta sig.
Att det finns en koppling mellan kost och cancer är helt klart, och långtifrån en nyhet. Det finns skattningar som säger att kosten svarar för i genomsnitt 30 procent av alla cancrar.
Bildas vid upphettning
Akrylamid uppstår när stärkelserika livsmedel upphettas. Ämnet finns i höga doser i potatischips, kakor, kex, rån, pommes frites och hårt bröd bland annat. Men inte i råa eller kokta livsmedel.
- Vi uppskattar att cancerrisken är ovanligt hög. Det kan vara en orsak i den totala cancerrisken, säger Margareta Törnqvist, docent vid institutionen för miljökemi vid Stockholms universitet, som lett forskningsprojektet.
Hundratals cancerfall
Forskarna tror att akrylamid i maten kan orsaka några hundratal cancerfall per år i Sverige. Beräkningarna har gjorts efter djurförsök. I Sverige inträffar drygt 40 000 cancerfall per år.
Livsmedelsverket ska diskutera med livsmedelsbranschen om hur halten akrylamid kan minskas vid produktionen. Men några radikala ändringar blir det inte i handeln.
- Inget kommer att plockas bort. Vi har inte underlag för nya kostråd. Därför gäller som hittills att man ska äta mycket fibrer och grönsaker och lite fett, säger Leif Busk.