1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

BTH vill avvakta sammanslagning

Kalmar högskola och Växjö universitet ska slås samman. Blekinge Tekniska Högskola vill avvakta med besked till i februari.
Nyheter • Publicerad 24 november 2007
Betänketid. Enligt rektor Ursula Hass behöver BTH:s styrelse mer betänketid inför en sammanslagning. Foto: Marie Petersson
Betänketid. Enligt rektor Ursula Hass behöver BTH:s styrelse mer betänketid inför en sammanslagning. Foto: Marie PeterssonFoto: Marie Petersson

Syftet med en sammanslagning är att få mer forskningspengar och att höja kvaliteten. I veckan informerades personalen på Kalmar högskola om förslaget till sammanslagning, som kommer att läggas fram för styrelsen den 30 november.

BTH ingår tillsammans med lärosätena i Växjö och Kalmar i samarbetet Akademi sydost. Men Blekinge Tekniska Högskola ingår inte i förslaget om sammanslagning. Enligt rektor Ursula Hass behöver BTH:s styrelse mer betänketid.

- Styrelsen är ny sedan ett halvår. Jag är också ny. Vi känner att vi inte är riktigt där ännu, utan vi behöver bereda frågan ytterligare, så att vi inte sinkar våra samarbetspartners.

Först vid nästa styrelsemöte i februari ska BTH ta ställning till sammanslagningen.

- Kalmar och Växjö ska initiera processen så att vi lätt kan ansluta om så är fallet. Vi har ett samarbetsavtal som rullar under den här tiden.

Ser ni några vinster med en sammanslagning?

- Givetvis verksamhetsvinster och en del samordningsvinster. Men det där behöver vi titta på.

Ser ni några nackdelar?

- En kan vara att det blir svårare för respektive skola att profilera sig. Men det där är spekulationer än så länge.

Pernilla Östlund
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.