1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

BTH-student avled - sjukhuset får hård kritik

Utbytesstudenten Joseph Adeniyi avled i mars i år. Trots tre besök upptäcktes inte hans brustna magsår. Nu riktar socialstyrelsen hård kritik mot Blekingesjukhuset.
Nyheter • Publicerad 13 november 2007

Den 42-årige Joseph Adeniyi från Nigeria hade i mars sökt akut läkarvård vid tre tillfällen under två dygn eftersom han inte kände sig bra och hade smärtor i magen. Vid de två första tillfällena skickades han hem med medicin mot förstoppning.

Bars till akuten Vid det tredje tillfället bars han av vänner till akuten efter att ha haft så svåra smärtor att han

skrek. Då beslutades om en ny undersökning och nattens jourläkare, en AT-läkare, skulle genomföra den. En anställd vid akuten beskriver att Joseph Adeniyi på grund av de svåra smärtorna kröp omkring på golvet i undersökningsrummet.

Läkarens undersökning visade bland annat på tecken på inflammation. Men flera prover som borde ha tagits, som temp, blodtryck och puls, gjordes aldrig. Läkaren gjorde bedömningen att det möjligen handlade om inflammation i bukspottskörteln. Joseph Adeniyi fick smärtstillande, en liter vätska och blev placerad på en observationsavdelning.

Några timmar senare hittades Joseph Adeniyi livlös på golvet vid sängen. Han dödförklarades och obduktionen visade att han hade ett brustet magsår och akut bukhinneinflammation.

Blekingesjukhuset gjorde en så kallad Lex Maria-anmälan till Socialstyrelsen. I fredags kom styrelsens beslut i ärendet.

Hård kritik Socialstyrelsen riktar hård kritik mot sjukhuset. Angivna rutiner följdes inte i och med att diagnosen inte omprövades vid andra besöket. Fler och utökade provtagningar skulle ha gjorts. En AT-läkare med kort tjänstgöringstid borde inte vara jourhavande läkare utan aktivt stöd av bakjour. I sammanfattningen av kritiken står det:

"Allvarlighetsgraden i patientens tillstånd uppfattades inte. I flera avseenden följdes inte gällande rutiner. Handläggningen får anses ha varit präglad av passivitet och brister i såväl utredning som behandling och övervakning. Socialstyrelsen ser mycket allvarligt på det inträffade och kommer att följa upp händelsen vid kommande tillsynsbesök vid sjukhuset."

Göran Lindh
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.