1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Bra vård av starropererade

Starropererade patienter i Blekinge får en bra synskärpa efter ingreppet. En nationell rapport visar att starropererade i länet har bäst resultat i landet.
Nyheter • Publicerad 9 oktober 2007

Rapporten Öppna jämförelser som Sveriges kommuner och landsting samt Socialstyrelsen sammanställt bygger på uppgifter som landstingen själva rapporterat till olika nationella kvalitetsregister. Den bygger också på intervjuer av patienter.

Rapporten har tittat närmare på medicinska resultat, patienterfarenheter, tillgänglighet och kostnader. I undersökningen utmärker sig ögonsjukvården i Blekinge. De patienter i länet som genomgått en starroperation har bäst resultat i landet vad det gäller synskärpa efter operation.

Inom cancersjukvården i Blekinge visar behandlingen av prostatacancer och ändtarmscancer också goda resultat. Andelen kvinnor som är i livet fem år efter diagnosen ändtarmscancer är högst i landet. Tillgängligheten till primärvården har förbättrats jämfört med förra årets mätning. Blekinge visar det tredje bästa resultatet i landet.

- Det är givetvis oerhört viktigt att vi kan möta medborgarnas behov av att snabbt komma i kontakt med oss, säger Gerd Fridh, förvaltningschef för primärvården.

Ett område som visar sämre resultat är förlossningsvården och vården av nyfödda i Blekinge. Men det gäller inte alla resultat. Antalet dödfödda barn i länet är lågt jämfört med riksgenomsnittet.

- Vi har infört en ny fosterövervakningsmetod i Södra sjukvårdsregionen, säger Göran Larsson, verksamhetschef för kvinnokliniken.

Strokesjukvården visar också sämre resultat. Men ett förbättringsarbete pågår på Blekingesjukhuset. Sjukhuset ska införa blodproppslösande behandlingar. Det är en effektiv metod för att minska dödligheten och funktionsnedsättningen efter ett slaganfall (stroke).

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.