Bor på fel plats för att få barn
- Det är orättvist att vi inte får hjälp från landstinget bara för att vi bor på fel plats. Hade vi bott i Göteborg hade landstinget betalat, säger Cecilia Corfitzen.
Paret har varit aktiva i frågan om äggdonationer och har till och med rest till Finland och med egna pengar bekostat en behandling med äggdonation. Men det lyckade inte.
- Vi tog ett banklån på 40 000 kronor och ställde allt vårt hopp till behandlingen. Det var svårt att klara besvikelsen, men vi fick nytt hopp när riksdagen beslutade att det skulle bli lagligt med äggdonationer även i Sverige.
Bor på fel plats
Den första januari i år gick den nya lagen om äggdonationer i kraft. För många kvinnor är en äggdonation enda möjligheten för att bli gravida och Cecilia Corfitzen och Rickard Holgersson i Rödeby stod i kö för en behandling.
- Vi blev kontaktade av Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg och kallades till ett samtal, berättar Cecilia Corfitzen.
Så långt var allting klart och paret ställde in sig på en behandling.
Men de får ingen hjälp från landstinget i Blekinge.
- Vi bor på fel plats. Landstinget i Blekinge har inte tagit beslut om att äggdonationer ska bekostas med offentliga medel. Vi får betala själva om vi ska få behandlingen, säger Cecilia Corfitzen.
Inte prioriterad
En äggdonation är ingen komplicerad behandling. Den är i princip jämförbar med en provrörsbefruktning och kostar runt 30 000 kronor.
Men i Blekinge är det ingen prioriterad fråga.
- Vårt landsting har en underfinansierad budget och i det läget är det svårt att få fram beslut om nya områden som ska betalas med offentliga medel, säger Göran Larsson verksamhetschef på kvinnokliniken vid Blekingesjukhuset i Karlskrona.
Cecilia Corfitzen och Rickard Holgersson är mycket kritiska till att det är bostadsorten som ska avgöra vilka par som kan få hjälp med äggdonation och vilka som inte får det.
- Det förvånar oss också att frågan inte ens har diskuterats politiskt i landstinget i Blekinge. Det kan inte vara rimligt att man kan slippa undan genom att låta bli att ta ställning till hur man ska hantera en ny lag, säger de.