1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

BLT klandras av Pressens Opinionsnämnd

Pressens opinionsnämnd har klandrat BLT för att ha brutit mot god publicistisk sed.
Den 30 juni 2007 löd Blekinge Läns Tidnings löpsedel HOTFULL PRÄSTSTUDENT i X (ortsnamn) STOPPAS av Y (ortsnamn) stift. Inne i tidningen var rubriken Blivande präst stoppad efter hot och studieslarv.
Nyheter • Publicerad 13 september 2000

Den 30 juni 2007 löd Blekinge Läns Tidnings löpsedel HOTFULL PRÄSTSTUDENT i X (ortsnamn) STOPPAS av Y (ortsnamn) stift. Inne i tidningen var rubriken Blivande präst stoppad efter hot och studieslarv. Enligt tidningen hade en man från Blekinge som studerade till präst varit hotfull mot en demonstrerande fackförening. När han ansökte om att få studera sin sista termin hade svaret blivit nej. En företrädare för stiftet uttalade att det avgörande för stiftet var att studenten inte hade slutfört vissa studieuppgifter.

Publiceringen anmäldes av den omskrivne präststudenten A, till Allmänhetens Pressombudsman (PO). A kände sig utpekad. Han anförde att han var den enda manlige teologie studerande från orten och att han var tidigare känd av allmänheten då han varit en flitig insändarskribent i lokaltidningen. Efter en ordväxling med företrädare för en fackförening hade föreningen skickat ett brev till stiftet med upplysningar om att A uppträtt aggressivt. Någon polisanmälan hade dock inte gjorts. Han ifrågasatte också uppgifterna om sina studieresultat i sammanhanget.

Blekinge Läns Tidning svarade att A inte fått kommentera eftersom artikeln hölls på en officiell nivå genom att det hänvisades till uppgifter från stiftet. Tidningen menade också att A inte var känd för en vidare allmänhet och inte var utpekad. Han hade fått erbjudande om bemötande och rättelse av eventuella sakfel i efterhand men avböjt.

PO ansåg att tidningen borde klandras och hänsköt ärendet till Pressens Opinionsnämnd. Skälen var följande:

Blekinge Läns Tidning har rapporterat om en präststuderande från X som påstås ha stoppats att fortsätta sina studier efter hot och studieslarv. Enligt tidningen skulle mannen ha varit hotfull mot en demonstrerande fackförening. PO har dock inte anledning att ifrågasätta vad anmälaren har framhållit om att han inte var polisanmäld för något hot. Av ärendet framgår att anledningen till att han inte antagits till fortsatta studier hade med hans britsfälliga studieresultat att göra, uppgifter som på intet sätt hörde hemma i offentligheten.

Vidare har PO att pröva om anmälaren var utpekad i den anmälda publiceringen. Enligt min mening kan det inte uteslutas att anmälaren blev utpekad. Han är den enda manlige präststudenten i X och han har även tidvis varit en offentlig person. De som kände till anmälaren torde därför ha informerats om mannens privata förhållanden på ett sätt som han inte ska behöva tåla. Det var illa nog att tidningen avslöjade dessa förhållanden för en vidare allmänhet, vad värre är, är att tidningen inte ens kom på tanken att låta den omskrivne komma till tals. Mot denna bakgrund anser jag att anmälaren har orsakats en oförsvarlig publicitetsskada genom publiceringen i Blekinge Läns Tidning.

Pressens Opinionsnämnd fann på de skäl PO anfört att tidningen genom publiceringen brutit mot god publicistisk sed.

Jerry Backlund
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.