BLT kapat för falsk nyhet om våldtäkt

BLEKINGE Artikeln publicerades
BLT:s chefredaktör Mimmi Karlsson-Bernfalk dementerar en falsk nyhet som spreds i BLT:s namn på Facebook under söndagen.
Foto:Anders Robertsson
BLT:s chefredaktör Mimmi Karlsson-Bernfalk dementerar en falsk nyhet som spreds i BLT:s namn på Facebook under söndagen.

Under söndagen spreds en nyhet i sociala medier som i BLT:s namn berättar om en våldtäkt som aldrig ägt rum.

– Det är mycket allvarligt att någon använder BLT:s trovärdighet för att sprida falska nyheter och främlingsfientlighet, säger BLT:s chefredaktör Mimmi Karlsson-Bernfalk.

”Nyheten” handlade om att en man med ett namngivet utländskt ursprung skulle ha våldtagit en ung flicka i Sölvesborg natten till fredag. Den som producerat den falska nyheten använde BLT:s logga från tidningens webbsida och konstruerade en falsk berättelse och skrev under med namnet på en av BLT:s reportrar.

– Vi kommer att polisanmäla detta. Det gör mig väldigt upprörd att någon utnyttjar BLT:s trovärdighet för att sprida nyheter som bara har ett enda syfte – att skapa en hetsstämning och spä på främlingsfientligheten i samhället, säger Mimmi Karlsson-Bernfalk.

Hon konstaterar att även om den falska nyheten har framställts med BLT:s logga, bör den uppmärksamma läsaren förstå att BLT inte publicerar etnicitet på människor, annat än i mycket extrema fall där just etniciteten har en avgörande betydelse för saken.

    – Jag inser att vi måste bli duktigare på att fostra våra läsare. Det sprids nyheter från så många håll i dag att läsarna måste bli mera källkritiska och ställa sig frågan – kan detta verkligen vara sant?

    BLT fick kännedom om publiceringen tack vare att en kritisk läsare hörde av sig. Han hade sett inlägget på Facebook och fast det såg korrekt ut, började han ändå fundera.

    – Det är jag tacksam för. Det är första gången BLT har råkat ut för detta och det gör mig extra upprörd att den som fabricerat den falska nyheten har använt namnet på en av våra reportrar, säger Mimmi Karlsson-Bernfalk.