1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Blekingetrafiken får sämst betyg i landet

Karlskronas stadstrafik får sämst betyg i landet när allmänheten får säga sitt. Även länstrafiken i Blekinge hamnar långt ner på listan. - Vi har en lång resa framför oss i att återställa allmänhetens förtroende, säger Hans Jonasson, vd för Blekingetrafiken.
Nyheter • Publicerad 11 januari 2007
Foto: Bengt Pettersson SÄMRE ÄN RIKSSNITTET. Resenärer och allmänhet i Blekinge har fått tycka till om Blekingetrafiken. Både läns- och stadstrafiken hamnade långt under riksgenomsnittet.
Foto: Bengt Pettersson SÄMRE ÄN RIKSSNITTET. Resenärer och allmänhet i Blekinge har fått tycka till om Blekingetrafiken. Både läns- och stadstrafiken hamnade långt under riksgenomsnittet.Foto: 

Blekingetrafiken får dåligt betyg enligt den undersökning som svenska lokaltrafikföreningen har gjort under 2006.

Både allmänhet och resenärer har fått tycka till om kollektivtrafiken och Blekinge återfinns långt ner på de olika listorna.

- Vi är ju inte så nöjda om man säger så. Samtidigt hade vi förväntat oss det efter en del bekymmer med Bergkvarabuss under sommaren och hösten, säger Blekingetrafikens vd Hans Jonasson.

- Ett tag kom det både röda, gula och gröna bussar, vilket skapade en känsla av att det inte fungerade, fortsätter han.

Sista plats Undersökningen jämför hur pass nöjda resenärer och allmänhet är med läns- och stadstrafik. När allmänheten i Karlskrona har fått säga sitt så återfinns stadstrafiken på plats nummer 21. Det vill säga sist bland de städer som var med i undersökningen.

Endast varannan person visade sig vara nöjd med Blekingetrafiken och Bergkvarabuss.

- I grunden tycker jag att vi har rätt bra kollektivtrafik, men det fungerar inte tillfredsställande, säger Hans Jonasson.

"Det kan bara bli bättre" Det som länsborna var minst nöjda med var avgångstiderna och de olika linjernas sträckning. Reseupplevelsen, som bland annat innefattar trygghet, var däremot något som var positivt.

På Bergkvarabuss, som kör bussarna, menar man att det nu gäller att se framåt.

- Det kan bara bli bättre, för det här är vi inte nöjda med, säger trafikområdeschef Lars Wittzell.

Samtidigt menar han att allmänheten, till skillnad från resenärerna, inte kan göra en korrekt bedömning eftersom de inte åker med bussarna.

- Jag skulle inte vilja uttrycka mig om jag inte hade någon erfarenhet av att åka. Det är medierna som har fått oss att inte gå hem, säger Lars Wittzell.

Bland resenärerna var graden av nöjdhet något högre. Där återfanns Karlskronas stadstrafik ett par placeringar från slutet. Likaså länstrafiken kom något högre upp på listan, både bland resenärer och allmänhet, men även den hamnade under riksgenomsnittet.

Utbilda förarna För att återvinna förtroendet hos länsborna ska Blekingetrafiken satsa på att få upp statusen.

- Vi har ett gott utbud, men kvaliteten är inte så bra som kunderna och vi vill. Därför ska vi utbilda förare i taxe- och linjekännedom för att säkerställa att de kan sina saker, säger Hans Jonasson.

- Likaså ska tågstationerna i länet rustas upp. Det är ett antal miljoner extra som går åt för att få upp tempot igen.

Johannes Lindén
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.