1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Blekinges passkontroller försvinner - fritt fram för gränslösa brott

Passkontrollen försvinner från färjeläget på Verkö i Karlskrona. Fyra poliser och tio passkontrollanter slutar. Det blir fritt fram för kriminella att röra sig över gränserna.
Nyheter • Publicerad 14 november 2007
Foto:Staffan Lindbom Utan jobb. I december öppnas gränsen för nio nya EU-länder. Då försvinner jobben för gränspolis Leif Ahlman och passkontrollant Jessica Bergström.
Foto:Staffan Lindbom Utan jobb. I december öppnas gränsen för nio nya EU-länder. Då försvinner jobben för gränspolis Leif Ahlman och passkontrollant Jessica Bergström.Foto: Staffan Lindbom

Den 21 december ska medborgare i nio nya EU-länder kunna resa till Sverige utan pass. Det gäller bland annat Polen, Litauen och Lettland. Med det försvinner passkontrollen vid färjeläget på Verkö och gränserna lämnas vidöppna för kriminella.

Ökad brottslighet Rikskriminalens erfarenheter är att öppna gränser leder till en ökad organiserad baltbrottslighet. Stora sociala skillnader i kombination med öppna gränser har gjort att allt fler balter, i synnerhet litauer, sökt sig hit för att begå brott.

Det stora genombrottet kom 1997 då kravet för visum avskaffades för Estland, Lettland och Litauen. Rikskriminalen befarar att det blir mer problem nu när passkontrollerna avskaffas.

- Problemet som vi ser är att de som begår brott är svårare att kontrollera. Framför allt har vi problem med folk från Litauen som begått stöldbrott. De är organiserade. Det märks eftersom samma bilar och personer dyker upp. De stjäl allt från båtmotorer till spisar och kylar, säger Per-Olov Forslund, kriminalkommissarie på Rikskriminalen.

För tidigt att släppa gränser Gränspolis Leif Ahlman befarar att den gränsöverskridande brottsligheten kommer att öka.

- Nu får de ett större geografiskt område att röra sig på, utan att det finns någon kontroll. Nu ska Slovenien, Slovakien, Tjeckien och Ungern ta över biten vi sysslat med. Jag har vissa dubier om de kommer att klara det i verkligheten. Men framtiden får utvisa det. När Bryssel bestämmer det här kan vi inte göra annat än tyst och stilla titta på.

Leif Ahlman tycker att nedläggningen kommer för snabbt. Han hade gärna sett att kontrollen var kvar ett tag till.

- Jag upplever att det är för tidigt att släppa gränsen österut. Jag tycker att länderna är för unga. Det var inte så länge sedan de gick med i EU. De har fortfarande problem med korruption och har dåliga inkomster.

Bra samarbete Lars-Erik Ragnarsson på Blekingepolisens kriminalunderrättelsetjänst hävdar att det blir lättare för kriminella organisationer att röra på sig när passkontrollerna släpps.

- Det blir svårare att jobba polisiärt, men att vi skulle få någon dramatisk våg av kriminalitet över oss tror jag inte. Den internationella kriminaliteten bekämpas i respektive land och vi har ett bra samarbete mellan länderna.

Totalt berörs ett 40-tal anställda vid gränskontrollen på Verkö. Fyra polismän och tre civilanställda får preliminärt nya arbetsuppgifter inom myndigheten. För sex vikarier och ett 30-tal timanställda är framtiden ännu oviss.

- Vi har inte fått något officiellt beslut än. Det kommer den 6-7 december. Men inofficiellt upphör vi den 21 december, säger gränspolis Leif Ahlman. En del har redan börjat söka jobb och en del har till och med fått nya jobb.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.