Blekinges miljöfarligaste platser
Han är en av fem miljöhandläggare på länsstyrelsen som arbetar med att identifiera och riskklassa förorenade områden i länet.
Arbetet startades 1996 och görs på uppdrag av Naturvårdsverket.
I Blekinge län har 2?300 platser identifierats som misstänkt förorenade. Hittills har 317 av dem riskklassats efter att de inventerats – de flesta av dem återfinns i Karlskrona.
I december i år ska inventeringen vara klar. Siffran kommer därför att öka under året enligt Christer Idström. Av de 317 platserna är 16 i riskklassen ”Mycket hög risk”. Platser med den riskklassen finns i samtliga av länets kommuner.
Efter inventering och riskklassning görs en ansvarsutredning. Principen är att den som har orsakat skadan ska betala för reparationen.
–?Ansvaret kan ligga på företag som har gått i konkurs, det kanske är ett annat företag som äger marken i dag än när marken förorenades, företaget kan ligga i andra länder och så vidare. Saknas ansvarig förorenare kan nya fastighetsägare komma att bli ansvariga.
I de fall ansvarsansvarig saknas kan bidrag sökas från staten. Enligt Christer Idström är det omöjligt att svara på hur mycket dessa åtgärder av länets förorenade platser kommer att kosta.
– Alla platser är inte färdigutredda och man vet inte hur mycket medel som behövs. Men att sanera ett förorenat område kan kosta från 50?000 kronor och uppåt. Ska man sanera alla de allvarligaste pratar vi om många miljoner.
Naturvårdsverkets målsättning är att problemet med förorenade områden i landet ska vara åtgärdade senast 2050.
Många branscher utsatta. Platser som löper stor risk att vara förorenade kan vara kvarnar, verkstadsindustrier, pappersbruk som exempelvis Mörrums Bruk och bensinmackar.