1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Blekinges advokater nobbas vid asylfallen

Migrationsverket i Malmö ska spara.
Därför förordnas inte längre Blekingeadvokater till offentliga biträden i asylmål.
-Oacceptabelt, rasar Advokatsamfundets generalsekreterare.
Nyheter • Publicerad 22 november 2005

Sedan i somras ansvarar de båda asylenheterna i Malmö för asylansökningar i Skåne, Blekinge, Kronoberg, Kalmar, Jönköping, Halland och Östergötland.

Alla asylsökande har rätt till advokat under sin prövning, men sedan den 14 september förordnar Migrationsverket i Malmö bara advokater inom en radie av tio mil från staden.

Det innebär att många flyktingar, däribland de boende på flyktingförläggningen i Karlskrona, får mycket långt till sina advokater.

Karlskronaadvokaten Mats P Olsson är mycket kritisk till Migrationsverkets nya riktlinjer.

-Det får mycket negativa konsekvenser för asylsökande att inte ha rätt till offentliga biträden nära sig. Det finns asylsökande som inte förstår språket, kanske är analfabeter och lider av psykiska och fysiska sjukdomar som ska försöka ha kontakt med sina advokater 20 mil bort, säger Mats P Olsson.

Tio advokater drabbas

I Blekinge finns ett tiotal advokater som varje år hanterar flera hundra asylmål. Mats P Olsson är en av dem, men han har inte fått ett enda mål sedan Migrationsverkets riktlinjer trädde i kraft för två månader sedan.

Även Kristian Larsson, advokat i Karlskrona och specialiserad på asylmål, är kritisk. Inte heller han får några nya mål.

-Att ha närhet till sitt ombud är en viktig princip, säger han.

Advokatsamfundet har reagerat kraftigt på de nya riktlinjerna och i förra veckan skickade samfundets generalsekreterare Anne Ramberg ett kritiskt brev till Migrationsverkets generaldirektör Janna Valik.

"Advokatsamfundet anser att det sätt på vilket riktlinjerna inskränker rätten till offentligt biträde är helt oacceptabelt", skriver Anne Ramberg.

Kostnaden går före

Migrationsverket i Malmö har dock inga planer på att upphäva beslutet. Kostnadsskälet väger tyngre än de asylsökandes rättssäkerhet.

-När det gäller den muntliga hanteringen, som omfattar runt 50 procent av ärendena, är det tiomilsradien som gäller. Och det är helt och hållet ekonomiska skäl som ligger bakom, säger Per-Axel Stenström, informatör på Migrationsverket i Malmö.

Hade det inte varit rimligt att åtminstone haft kvar förordnandet på de orter där ni har flyktingförläggningar?

-Så är inte bedömningen. Advokatarvodet är runt 1000 kronor i timmen, och det innebär en fruktansvärt hög kostnad om restiden till Malmö är flera timmar.

Gunnar Svensson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.