Blekingepolitiker med bakom kulisserna

Blekinge Artikeln publicerades
Distriktsordförande för Socialdemokraterna i Blekinge Heléne Björklund (S), som även är kommunalråd i Sölvesborg.
Foto:Lena Ehring
Distriktsordförande för Socialdemokraterna i Blekinge Heléne Björklund (S), som även är kommunalråd i Sölvesborg.

Heléne Björklund (S) distriktsordförande i Blekinge, har haft direkt insyn i regeringskrisen.

Fyra scenarier har diskuterats i telefonmötena med partistyrelsen.

– Jag visste om regeringsombildningen, säger hon.

Den bleking som varit närmast den politiska turbulensen i Rosenbad den senaste tiden är Heléne Björklund (S), distriktsordförande i Socialdemokraterna Blekinge och ledamot i partistyrelsen samt kommunalråd i Sölvesborg.

Strax innan Stefan Löfven under torsdagen klockan 10.45 meddelade sitt beslut om regeringsombildning satt Heléne Björklund i telefonmöte med partistyrelsen.

– Själva ärendet som föranlett regeringskrisen har jag inte haft någon större insyn i. Men när det nu blev regeringskris har jag suttit i flera telefonmöten med partistyrelsen, säger Heléne Björklund.

  Vad som har sagts mer ingående på telefonmötena är sekretessbelagda i 50 år framåt.

  – Vi har ganska ofta styrelsemöten men det föranleds inte alltid av en påkallad anledning som den här – en regeringskris som kräver snabba puckar. Men vi har diskuterat fyra olika scenarier, säger hon.

  Det sista telefonmötet med partistyrelsen hade Heléne Björklund klockan tio under torsdagen – precis innan Löfvens presskonferens där han meddelade att tre ministrar lämnar regeringen.

  – Det blev ett scenario som jag personligen tycker är det minst dåliga. Man kan inte försätta landet i kaos genom att utlysa extraval, dels skulle det kosta för mycket pengar, dels ge politisk osäkerhet. Stefan Löfven visar på ett ansvarsfullt agerande. Löfven får ett starkt stöd från Blekingedistriktet, vi är överens om att han har visat handlingskraft. Det här är den största krisen han ställts inför men han hanterar det väldigt bra och tar ansvar för landet, säger hon.

  Det som föranlett regeringskrisen är IT-haveriet på Transportstyrelsen. Efter det blev känt meddelade Alliansen att de skulle väcka misstroendeförklaring mot tre statsråd. Stefan Löfven kallade till presskonferens och meddelade att Peter Hultqvist kommer att vara kvar som försvarsminister, medan inrikesminister Anders Ygeman (S) och infrastrukturminister Anna Johansson (S) får avgå.

  Hur delaktiga i beslutet är ni i partistyrelsen?

  – Det klart att statsministern hör vad vi säger och använder våra diskussioner till viss del som ren information, men vi hade inget direkt inflytande i det här fallet. Det här var statsministerns beslut.

  Visste du vad som skulle sägas på presskonferensen?

  – Det hade vi kunskap om ja. Jag visste om regeringsombildningen men inte hur den skulle se ut.

  I Löfvens nya regering finns två nya ministrar som är från södra Sverige och därmed har kunskap om Blekinges förutsättningar, menar Heléne Björklund. Thomas Eneroth (S) från Växjö blir ny infrastrukturminister. Den nya migrationsministern, samt biträdande justitieministern Heléne Fritzon (S) från Kristianstad har hon arbetat nära, både geografiskt och fysiskt, i många år.

  – Hennes främsta styrka är att hon är väldigt smart, strategiskt slug, mycket meriterad och bra på att förhandla fram kompromisser, säger Heléne Björklund.

  Om Löfvens beslut att inte avsätta försvarsminister Peter Hultqvist (S) säger hon:

  – Det var bra. Även moderater tycker att han inte kan ställas till svars för det här. Alliansen går över gränsen och tappar bara i trovärdighet om de lämnar in en missförtroendeförklaring mot Hultqvist. De är otroligt pressade så jag förstår att de har svårt att backa nu. Men de tänker bara populistiskt och inte konstitutionellt. Det finns inga vinnare i det. Till och med Moderaternas förra försvarsminister försvarar Hultqvist, säger Heléne Björklund.