1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Blekinge viktigt för framtidens handel

Kortare, effektivare och miljövänligare transportsträckor.
Det är ämnet då Region Blekinge och blekinges riksdagsmän bjuder in riksdagsledamöterna för informationsfrukost på onsdag.
Nyheter • Publicerad 25 mars 2013

Nedan följer pressmeddelandet i sin helhet:

– Trafikverkets kapacitetsutredning visar att år 2050 är handeln med Östeuropa och Asien lika stor som med väst, menar Mathias Roos, samordnare vid Region Blekinge. För att klara de nya transportflödena måste vi bygga nya transportleder som är ekonomiskt och miljömässigt bättre än de vi har idag.

Framtidens transporter måste ske miljömässig rätt. Gröna transportleder kommer att prioriteras, där transporterna har så liten påverkan på miljön som det är möjligt. Då är avstånden viktiga. Det svenska handelsutbytet kommer på några decennier förändras. De nya växande länderna i Central- och Östeuropa får allt större betydelse och därför måste transportvägarna ritas om för att bli kortare, effektivare och miljömässigare.

– Det är viktigt att riksdagens ledamöter förstår vad som händer idag, en utveckling som kommer att accelerera ytterligare framöver. I denna förändring kan Blekinge spela en mycket betydelsefull roll när kartan för det svensk export- och importflödet ritas om, säger Christina Mattisson, regionråd vid Region Blekinge.

Region Blekinge och de blekingska riksdagsledamöterna vill att Sverige och EU ska ta hänsyn till framtida transportvägarna när nationella prioriteringar och europeiska finansieringar diskuteras under 2013.

Både i Polen och Litauen är transportnätet högt prioriterat och väl utbyggt ända fram till Östersjöns kust, berättar Mathias Roos. Sverige måste koppla sig till detta nät om vi ska kunna tala om ett effektivt och hållbart transportsystem.

På riksdagsfrukosten medverkar även Litauens ambassadör i Sverige och professor Martin Andersson som talar om infrastrukturens betydelse för näringsliv och regional utveckling.

Sabina McDowell
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.