Här är blekingarna som slåss om din data

Blekinge Artikeln publicerades
Johan Christenson, vd och grundare tilll City Network i Karlskrona. Företag har nyligen utsetts till ett av årets gasellföretag av Dagens Industri. Och detta för fjärde året i rad.
Foto:Marcus Palmgren
Johan Christenson, vd och grundare tilll City Network i Karlskrona. Företag har nyligen utsetts till ett av årets gasellföretag av Dagens Industri. Och detta för fjärde året i rad.

Molnet är på väg att förändra våra liv på sätt som vi inte ens kan ana.

Karlskronaföretaget City Network satsar på att erövra världen.

– Vi ska ge jättar som Microsoft och Amazon en match, säger vd:n Johan Christenson.

Att konkurrera med de två jättar som i dag står för nästan all digital infrastruktur för företag i molnet blir ingen lätt match.

– Vi ska ge dem en match, men främst ska vi erbjuda ett alternativ. I synnerhet nu när det finns en viss osäkerhet mot de amerikanska leverantörerna av molnbaserad infrastruktur.

Förr var vägarna vår infrastruktur. Vi fick ta bilen, bussen eller i bästa fall cykeln när vi skulle till affären, bästa kompisen eller farmor.

  Framtiden ser annorlunda ut. Vägarna lär finnas kvar men bilarna blir förarlösa och ständigt uppkopplade mot internet. Samma sak i hemmet. Larm, spis, tv-apparater och kylskåp - allt blir sammankopplat med internet och därmed lagras också all information om din och min vardag hos dem som äger vägarna och platserna vi besöker på internet - Google, Amazon och Microsoft för att nämna tre av världens just nu största aktörer.

  City Network i Karlskrona är ett liten spelare i sammanhanget. Ändå har företaget växt rejält sedan starten 2002. Då tillhandahöll företaget webbhotell för mindre företag. Numera är det helhetslösningar för infrastruktur i molnet som gäller.

  Då med fokus på säkerhet och regelverk.

  Vilket också är framtidens största utmaning.

  Bara hos Apple finns i dag ungefär 900 miljoner lagrade kontokortsuppgifter. Men det är bara ett exempel. Än tuffare krav på hanteringen av personuppgifter blir det när bankerna, myndigheterna och vården börjar skicka känslig och ofta sekretessbelagd information till gigantiska serverhallar i exempelvis Asien eller Sydamerika.

  – Vi har redan en hårdare lag som från och med 2018 gäller i alla EU-länder. Därför satsar vi hårt på att jobba med regulatoriskt utsatta företag. Alltså bolag som hanterar känslig information. Vi ska kunna ta kunder från såväl storbanker och Skatteverket och så vidare, säger Johan Christenson.

  Den nya lagen General Data Protection Regulation, GDPR, ersatte Personuppgiftslagen, PUL, redan i våras. I Sveriges döptes den snabbt om till Dataskyddsförordningen och från och med 2018 kan företag som slarvar med kunders och anställdas personliga information bötfällas med upp till fyra procent av omsättningen. Vilket kan betydande svindlande höga bötesbelopp för många storföretag.

  – Lagen ska skydda vår integritet, men den förändrar också i grunden vårt sätt att arbeta. Alla måste med på båten, men det är vi som ska se till att skapa infrastrukturen som underlättar för våra kunder, men samtidigt skyddar känslig information.

  Johan Christenson erkänner att det inte är helt lätt att förklara vad detta betyder för oss vanliga dödliga människor. Vad som däremot är säkert, och även självklart för den yngre generationen, är att framtidens medborgare alltid är uppkopplade mot någon form av nätverk.

  – Se på barnen som växer upp just nu. Sjuåringar söker information på Google, snackar med sina kompisar via chatprogram och spelar spel med vänner på andra orter via nätet. Nästa stora revolution blir ”The Internet of Things”, säger Johan Christenson.

  ”Sakernas internet" innebär att vardagsföremål i allt större utsträckning blir digitalt sammansvetsade med nätet. Experter menar att upp till 50 miljarder enheter, allt ifrån hushållsapparater till fordon och till och med implantat i våra kroppar är uppkopplade till internet år 2020.

  – Bilarna är redan på väg och där finns många etiska frågeställningar. Vem får informationen? Försäkringsbolagen som kan prissätta premier på hur du kör bilen? Vägverket som kan planera underhåll av de mest trafikerade vägarna? Eller polisen som teoretiskt kan få info om fartsyndare i realtid?

  Johan Christenson har inga svar på sina egna funderingar.Alla ska med på båten trots att ingen vet var nästan hamn ligger. Bara att den finns där. Ingen kan blunda för teknikens utveckling.

  - Det går ju inte att utföra bankärende i dag utan att vara uppkopplad. Samtidigt kan alla inte ha koll på vart ens personuppgifter hamnar. Det är upp till företagen att dra gränser för hur informationen används och då är det bra att det numera finns ett tydligare regelverk.

  Fakta

  Karlskronaföretag med sikte på världen

  Huvudkontor: Karlskrona. City Network öppnade nyligen kontor i Stockholm och ska även öppna mindre kontor i Tyskland och England nästa år.

  Anställda: 40 personer. Ska anställda ytterligare 8 eller 9 personer under 2017.

  Affärsidé: Erbjuder virtuella serverlösningar och molnbaserade internettjänster till företag och myndigheter. Har i nuläget 30 000 kunder och datahallar på 27 platser i världen.

  Tillhandhåller: Publika, privata och hybrida molntjänster som är baserade på OpenStack, ett öppet operativsystem som kan hantera beräkningar, nätverk och datalagring i det virtuella molnet.

  Meriter: Invaldes nyligen som Sveriges andra företag, efter Ericsson, som guldmedlem i stiftelsen. OpenStack Foundation.

  Visa mer...

  Fakta

  Skärpt personlig integritet på nätet och i molnet

  Europas nya dataskyddslagstiftning - General Data Protection Regulation, GDPR, i Sveriges döpt till Dataskyddsförordningen, ersätter PUL och gäller från och med den 25 maj 2018 i alla EU-länder.

  Personuppgifterna ska skyddas bättre.

  Lagen innebär att:

  1 Det blir enklare att byta socialt nätverk och flytta uppgifter från en leverantör till en annan.

  2 Onlinetjänster måste kräva föräldrarnas tillstånd innan barn under 16 år för gå med i en tjänst.

  3 Tydligare insyn. Alla ska enkelt kunna se hur bolag och andra hanterar ens egna personuppgifter.

  4 Datainspektionen får mer makt och möjlighet att hantera klagomål även om det gäller uppgifter som finns hos ett bolag i ett annat europeiskt land.

  5 Tuffa böter väntar bolag som missköter hanteringen av personuppgifter. Företag kan bötfällas med upp till 20 miljoner euro eller 4 procent av bolagets omsättning.

  6 Krav på sökmotorer. Det blir enklare att kräva att sökmotorer eller webbplatser plockar bort sökträffar eller information som negativt påverkar personlig integritet.

  Källa: datainspektionen.se.

  Visa mer...