1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Bleking i bedrägerihärva

Den före detta advokat som häktades misstänkt för grovt bedrägeri mot Högskolan i Kristianstad i onsdags är hemmahörande i västra Blekinge.
Mannen misstänks ha skickat luftfakturor till Högskolan under tre års tid.
Nyheter • Publicerad 11 april 2003

Mannen begärde 1997 utträde ur advokatsamfundet. Han har sedan dess drivit en juristfirma i Kristianstad.

Den före detta advokaten har vid ett flertal tillfällen varit inblandad i konkurser och förekommer flitigt hos kronofogdemyndigheten som både 2001 och 2002 gjorde misslyckade utmätningsförsök hos honom.

Mannen är på sannolika skäl, den högre graden av misstanke, misstänkt för att ha skickat luftfakturor för undervisning som inte utförts till Högskolan i Kristianstad under perioden mellan 1999 och 2001, uppger Kristianstadsbladet.

Häktades

Sammanlagt sju personer har delgivits misstanke om bedrägeri mot Högskolan i Kristianstad men hittills har endast mannen häktats.

Totalt ska högskolan ha betalt en halv miljon kronor till mannens firma under perioden. Den före detta advokaten har hela tiden vidhållit att han är oskyldigt anklagad.

Två veckor

Häktningsförhandlingen i Kristianstads tingsrätt var sekretessbelagd men den före detta advokaten begärde själv att sekretessen på hans identitet skulle hävas.

Ekoåklagare Marianne Forsström begärde och fick tingsrättens tillstånd till att mannen ska hållas häktad med restriktioner eftersom risken för att mannen ska försvåra utredningen bedöms som stor. Häktningstiden är satt till två veckor.

Restriktioner

Mannens advokat, Peter Olofsson, säger till BLT att han ännu inte beslutat om häktningen ska överklagas till hovrätten.

- Vi har inte fattat det beslutet än. Tills vidare sitter min klient häktad med restriktioner.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.