1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Bildsabotaget mot BLT har polisanmälts

BLT utsattes natten till i går för sabotage. Någon i tryckeriet Sydostpressarna AB manipulerade en bild på Richard Jomshof (sd). - Jag finner inga ord, rasar Anthony mcEwen, tryckeriets chef.
Nyheter • Publicerad 20 september 2006
Upprörd. Anthony mcEwen, chef vid Sydostpressarna AB som trycker bland andra BLT, är djupt besviken över att någon i tryckeriet manipulerade en bild genom att rispa på den här plåten. Foto: thomas persson
Upprörd. Anthony mcEwen, chef vid Sydostpressarna AB som trycker bland andra BLT, är djupt besviken över att någon i tryckeriet manipulerade en bild genom att rispa på den här plåten. Foto: thomas perssonFoto: 

I 10 000 exemplar av Karlshamns Allehanda och Sölvesborgstidningen har en bild på Richard Jomshof, sd:s gruppledare i Karlskrona, förstörts. På bilden har han tillförts vad som till synes ska föreställa en mustasch. I de övriga 29 000 exemplar av tidningen som trycktes var bilden korrekt.

När händelsen kom till BLT:s kännedom ringde tidningschefen Kerstin Johansson först till Richard Jomshof. Sedan tog hon kontakt med chefen för Sydostpressarna AB.

- Det här är mycket allvarligt. Någon har under tryckningen medvetet förstört bilden. En vettlös handling, säger tidningschefen Kerstin Johansson.

- Det som hänt är fullständigt oacceptabelt.

Rispade plåten Bilden hade manipulerats genom att den aktuella sidans plåt i tryckpress-en rispats med ett vasst föremål. När Sölvesborgstidningen och Karlshamns Allehanda tryckts klart såg en av tryckarna skadorna på plåten. Men då var det försent, distributionsbilarna var redan på väg västerut.

- Jag finner inga ord. Jag är så jävla förbannad. Vår integritet är mycket hög eftersom vi hanterar så många tidningstitlar. Nu är den skadad, rasar Sydostpressarnas chef Anthony mcEwen.

- Jag har uppmanat den som gjorde det, vem det nu är, att ge sig till känna. Som det är nu är vi alla som jobbade den natten misstänkta. Alla dras ner i skiten.

Flera anmälningar Både BLT och Sydostpressarna gjorde en polisanmälan. Anmälan gäller sabotage alternativt grov skadegörelse samt upphovsrättsintrång.

När Richard Jomshof tog emot samtalet från Kerstin Johansson trodde han inte sina öron. Men när det visade sig vara någon som manipulerat bilden i tryckeriet, blev han upprörd och även han polisanmälde händelsen.

- Jag blev milt sagt arg. Jag är så trött på den nidbild som sprids om sd. Att sådant här händer är en direkt följd av att etablerade politiker anklagar oss för att vara nazisters bröder och systrar, säger han.

- Jag har inga problem över att folk har synpunkter på vår politik, men nidbilden som sprids gör mig bara trött.

Bruten upphovsrätt Även BLT:s fotograf, Thomas Persson, som tagit bilden som manipulerades är upprörd. Han konstaterar att upphovsrätten till bilden är bruten.

- Jag känner mig oerhört kränkt av det här. Det är att jämföra med en bildstöld.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.