1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Bara misstanken ska räcka

En man ska kunna få besöksförbud från sitt eget hem om hans fru eller sambo misstänker att han ska slå henne, enligt ett nytt lagförslag.
- Det behövs fler åtgärder för att skydda kvinnor som misshandlas, men jag är tveksam till om en sådan lag skulle fungera, säger Ingela Klinteberg, biträdande chefsåklagare i Blekinge..
Nyheter • Publicerad 23 oktober 2001

Enligt lagförslaget som justitiedepartementet arbetar med ska en man kunna portas från sitt eget hem i upp till fyra dagar om det finns misstanke om att han ska misshandla sin fru eller sambo. Bryter han mot besöksförbudet ska han kunna dömas till ett års fängelse. I dag finns inget skydd för kvinnor om paret har en gemensam lägenhet, utan det är hon som måste flytta.

- Det är ett bra förslag. Med den här lagen kan nog många brott förhindras, dels genom att mannen förs bort, dels genom att han vet att han kan få ett långt straff om han bryter mot besöksförbudet, säger Mia Johnsson, Kvinnojouren i Karlskrona.

Men polis och åklagare i Blekinge är inte lika positiva.

- Det är svårt med en lag som bygger på en misstanke om att en man ska misshandla, och där polis och åklagare ska ingripa innan något har hänt, säger Ingela Klinteberg, biträdande chefsåklagare i Blekinge. Hon har arbetat med våld mot kvinnor under tio års tid.

- Det måste vara väldigt tydligt när och på vilka grunder mannen kan få besöksförbud om lagen ska få någon effekt. Ska det till exempel räcka med att kvinnan säger att hon känner sig hotad, eller ska det behövas något mer som styrker det?

Ingela Klinteberg säger att det behövs bättre skydd för kvinnor som misshandlas, men menar att det här lagförslaget kan äventyra rättssäkerheten för männen.

- Jag har svårt att se att man ska kunna ge en man besöksförbud enbart på grunden att kvinnan säger att hon är rädd att bli misshandlad. Speciellt om han säger att han inte ska slå henne. Om lagen ska bli effektiv måste det nog finnas något konkret som styrker hennes rädsla.

Åklagaren fattar beslutet

Tanken är att det är åklagaren som ska fatta beslut om besöksförbudet efter att polisen har hört båda parter.

Ingela Klinteberg får medhåll av Rolf Thanche, som arbetar med våld mot kvinnor vid länskriminalen i Blekinge.

"Slag i luften"

- Om lagen inte är glasklar kommer enskilda poliser att hamna i svåra situationer och det kan bli ett slag i luften, säger han.

Mia Johnsson håller inte med om riskerna med lagen.

- Även om den kan missbrukas någon gång är det värt det för att fler kvinnor ska få ett bättre skydd, säger hon.

Lagförslaget ska på remiss till olika myndigheter innan det slutligen läggs fram till riksdagen.

Henrika Åkerman
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.