1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Balkongodling och ätbara växter är årets trädgårdstrender

En grön våg av stads– och balkongodlingar sköljer över trädgårdsvärlden. "Alla kan odla sin egen mat var man än bor", säger Tuija Fynnilä på Tuijas Växter i Kyrkhult.
Nyheter • Publicerad 12 maj 2014

– Framförallt ska det vara ekologiskt, så man vet vad man stoppar i sig, det är jätteviktigt, fortsätter hon.

Extra populära är växter med frukt och bär. Den klassiska jordgubbsplantan kan till exempel lätt odlas på en balkong.

De amerikanska blåbären är särskilt trendiga. De växer på små plantor, är lätta att plocka och behöver inte sprutas med några bekämpningsmedel.

För många trädgårdsfantaster kliar det säkert i fingrarna så här i maj. Men Jan Petersson på Jannes Handelsträdgård i Nättraby höjer ett varningen finger.

– Ska man sätta ut blommor måste det vara helt frostfritt, säger han.

Bakslag i temperaturen kan komma senare än man tror och det gäller att vara försiktig med de känsliga växterna

Krister Mattsson är trädgårdsmästare på Ljungsleds plantskola i Mörrum. Han tycker att man ska ta hjälp av en professionell trädgårdsmästare om man har det tufft i trädgården.

– Jordkvaliteten är jätteviktig. Har man inte rätt förutsättningar för att till exempel plantera bärbuskar så är det ingen ide att försöka. Det går inte att arbeta mot naturen. Då kommer man bara tröttna på trädgårdsarbetet.

– Det är bättre att kontakta någon professionell. Vi är påliga och har koll. Om vi anser att det inte funkar, så säger vi det då får man tänka om och plantera något annat, säger han.

Lena König
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.