1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter
Alla som gör avdrag under övriga utgifter i årets deklaration kommer att granskas extra.
Skattemyndigheten misstänker nämligen att det fuskas ordentligt under denna post.
Nyheter • Publicerad 10 april 2003

- Under de senaste åren har många gjort felaktiga avdrag för så kallade övriga kostnader. Flera undersökningar visar att så många som åtta av tio gör fel, säger Eva Nilsson på skattekontoret i Karlskrona.

42 miljoner

Avdragsposten övriga utgifter omfattar alla avdrag från inkomst av tjänst, som inte avser resor eller dubbel bosättning. Den kan avse exempelvis för arbetskläder, facklitteratur och arbetsredskap, som sammanlagt är större än 1 000 kronor.

- Förra året handlade det om 42 miljoner kronor som deklaranterna i Blekinge yrkade avdrag under övriga kostnader. Totalt var det 10 000 privatpersoner som hade högre utgifter än 1000 kronor i samband med sin yrkesutövning.

Blivit en sport

På skattemyndigheten i Blekinge tycker man beloppet är anmärkningsvärt högt. Och det finns misstankar om ett utbrett fusk. Teorin är att får deklaranten igenom ett avdrag ett år fortsätter han eller hon med samma nästa år och plussar på lite till. För många har det blivit en sport att göra så stora avdrag som möjligt.

- Tidigare år har vi bara gjort stickprov men i år kommer vi att dammsuga och kontrollera varenda deklaration vars belopp överstiger 1000 kronor i avdrag under punkten övriga utgifter, säger Eva Nilsson.

För att klara det kommer skattemyndigheten att anställa åtta extra kontrollanter under sommaren i Karlskrona och Karlshamn utöver de 15 som redan är sysselsatta med att granska privatpersoners deklarationer.

Extra kontroller kommer också att göras när det gäller avdrag för förvaltningsutgifter.

- Det har visat sig att två av tre deklaranter gör felaktiga avdrag under denna post, säger Eva Nilsson.

Granskar värdepapper

Det handlar bland annat om avdrag för tidningar och som vänder sig till allmänheten med bred ekonomisk information och kostnader för Internetuppkopplingar som underkänns. Bankfacksavgiften kan vara avdragsgill om det används till förvaltning av egendom, till exempel värdehandlingar.

Om bankfacket däremot används till förvaring av fotografier och privata brev är kostnaden inte avdragsgill.

- Vi kommer också att granska anskaffningsvärdet vid försäljning av värdepapper. En tredje del av de värden som deklaranterna uppger är nämligen felaktiga.

Stuguthyrare kan också räkna med en extra granskning. Skattemyndigheten i Växjöregionen, där Blekinge ingår, har nämligen beslutat att både svenska och utländska stugförmedlare ska lämna kontrolluppgifter om vilka stugor de förmedlat.

- Det finns rätt många stuguthyrare i regionen och vi vet att allt inte redovisas.

Ingen blåslampa

Eva Nilsson erkänner att skattemyndigheten på senare tid vässat till sig. Men hon vill inte påstå att man jagar folk med blåslampa.

- Tidigare har vi ägnat mycket tid åt stickprovskontroller. Nu riktar vi in oss på rejäla satsningar och granskat alla. Vi har sett att vissa avdragsposter har haft en tendens att öka och dessa vill vi nu kontrollera lite extra.

Skattemyndigheten kan granska deklarationer som är fem år gamla om man misstänker att en deklarant fuskat.

Lars-Göran Enarsson

lars-goran.enarsson@blt.se

0455-772 02

Lars-Göran Enarsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.