1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter
- Aurora är kanske den bästa behandlingsenheten i Norden för människor med psykoser, sa den i psykiatriska kretsar världsberömde norske psykoterapihandledaren och författaren Svein Haugsgjerd, då han föreläste vid jubileet.
Nyheter • Publicerad 19 oktober 2001

Han är en av pionjärerna inom kognitiv terapi, det vill säga den terapi som går på orsakerna och inte fördjupar sig så mycket i tidigare upplevelser.

- Det har forskats mycket kring vad som händer i hjärnan. Man har med hjälp av mätningar kunnat konstatera förbättringar efter terapier och kontakter med människor.

Många orsaker

En psykos kan utlösas av mycket. En del klarar inte av sådant som händer alla i livet, missförstånd, olycklig kärlek. Andra har gått igenom verkligt svåra upplevelser.

De går in i sig själva, de kan känna sig mer och mer förföljda. Han berättade om patienter som hör röster, om en poet som kände att något tog över det hon skrev, om samma poet som hade telepatiska samtal med sin tv.

- I dag kan alla må bättre, sa han. Av de som insjuknar i schizofreni i dag klarar sig 20 procent utan att bli sjuka igen, 40 procent tillfrisknar efter längre tid och 40 procent blir långvarigt sjuka, kanske aldrig helt friska. Men de kan ändå leva ett bra liv om de får möjligheter.

En procent av alla människor insjuknar i någon psykos. Ingen kan veta vem eller när.

Kvar sedan starten

Aurora var från början inte unik. Liknande behandlingsformer uppstod i Norden och Sverige. En del dog ut av sig själva, när personalen inte orkade. Andra drabbades av besparingar för att behandlingarna blir så långvariga. Men Aurora överlevde, trots besparingar.

- Det ställer stora krav på personalen, att de kan samarbeta och hålla ihop. Det har man gjort på Aurora, där de flesta är kvar sedan starten.

Maria Lönnberg
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.