1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Åttor får lära sig för livet

MOD står det på den svarta t-shirten som eleverna i 8:an på Sunnadalskolan har på sig. I två dagar lär de känna både varandra och sig själva bättre. Allt för att kunna umgås lättare och ha större förståelse för varandras olikheter.
Nyheter • Publicerad 27 november 2003

Det är MOD-instruktören Syréne Hägelmark som håller i kursen. I Porslinan träffas de tillsammans med skolkuratorn Mats Karlsson och ett par lärare.

- Två dagar tillsammans kommer att stärka gruppen, säger Mats Karlsson. Här får de träna på att lyssna på varandra.

För visst finns det spänningar inom gruppen som representerar sju olika nationaliteter.

Alla har sin invanda roll i gruppen och att få träna dialog, diskutera, ha rollspel och annat ska ge en annan syn på varandra. Man får en chans att visa en annan sida av sig själva.

- Alla har pinkat in sitt lilla revir när man går i 8:an, säger Syréne Hägelmark. Här kan masken falla och man får chans att bredda synen på varandra.

Syréne Hägelmark har studerat statsvetenskap och pedagogiskt drama. En kombination som gör att hon vet hur maktens mekanismer fungerar.

- Det här är lektioner för livet, säger Mats Karlsson.

Pengar till MOD-utbildningen kommer från landstinget Blekinge och Rädda barnen. MOD står för mångfald och dialog.

Kommentarerna från eleverna efter ett par timmars kurs var kul, roligt och bra.

Ann-Marie Andersson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.