1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Att få bestämma själv

- När jag blir gammal vill jag bestämma över mig själv. Det ska inte samhället göra.
- Jag vill bestämma var jag ska bo och när jag vill ha mina fönster putsade.
Nyheter • Publicerad 21 september 2001

Det sa professor Sirkka Liisa Ekman vid en temadag om åldrandet, äldres vård och omsorg i Karlskrona.

Dagen handlade om framtidens pensionärer, som kommer att kräva att få bestämma om var och hur de ska bo och vilka som ska sköta dem.

Modern teknik

- Jag vill inte bli internerad, säger Sirkka Liisa Ekman. Jag vill bo i en liten, men inte för liten bostad. Där ska finnas modern IT-teknik och digital-TV. Datorn ska vara röststyrd, man ska kunna säga vad man önskar, inte trycka på en massa knappar. Via digital-TV:n ska man kunna ha kontakt med vården. Den nya tekniken ska underlätta kontakter med anhöriga vänner och myndigheter.

- I framtiden finns ingen handläggare, som bestämmer vilken service jag anses behöva. Det avgör jag själv.

- Ingen ska besluta om vad jag ska göra och inte göra. Visst kostar det pengar för samhället. Men då ska jag också själv kunna avgöra om jag vill använda medlen till att putsa fönstren den här månaden eller nästa, säger Sirkka Liisa Ekman.

Köper sin service själva

- I Nacka får pensionärerna värdecheckar. De får själva köpa in sin service. De bestämmer vem som ska putsa fönstren och vem som går och handlar åt dem. De kan jämföra priser, säger Jan Ekholm, VD för Senior Forum AB.

- Morgondagens seniorer vill bo i bostäder, insprängda i vanlig bostadsbebyggelse. De vill bo i markplanet för att själva kunna gå ut när de vill.

Koordinatorer ska hjälpa seniorerna att få det de har rätt till i form av fritid, nöjen, kultur och omsorg.

De ska kunna flytta när bostaden blir för stor. Men de ska också kunna bo kvar. Morgondagens bostäder ska vara förberedda för att kunna anpassas till olika behov.

- Män har det oftast svårare när de går i pension, säger Mårten Wirén, Blekinges FoU-enhet, som ansvarade för temadagen.

Finna sysselsättning

- Jag är en görande-människa, sa han. Många män har de flesta sociala kontakterna i arbetet. När de går i pension försvinner både görandet och vännerna, medan kvinnor ofta är händelsemänniskor, som kan ta vara på det som finns och som vårdar vänskapen. Jag måste själv få något meningsfullt att göra. Och jag måste kunna komma ut när jag vill, inte när någon har tid att ta ut mig.

- Alla pensionärerna är inte rika. Ekonomin är ett mycket stort problem för många, säger Mårten Wirén.

100 000 pensionärer lever idag under socialbidragsnormen.

Maria Lönnberg
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.