1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Arla utökar och nyanställer tio

Nästa år ökar mjölkproduktionen på Arla Foods mejeri i Karlskrona markant. Drygt 40 miljoner kilo mejeriprodukter per år ska bli 60 miljoner kilo. För att klara satsningen behöver mejerichefen Lars Fransson nyanställa tio personer.
Nyheter • Publicerad 18 oktober 2002

KARLSKRONA

Sammanslagningen mellan Arla i Sverige och motsvarigheten MD Foods i Danmark har öppnat möjligheter för Karlskronamejeriet.

- Det har gjorts en översyn om vilka mejerier som ska göra vad i Arla Foods och för vår del innebär det en cirka 50-procentig produktionsökning, säger Lars Fransson.

Det är fortfarande några pusselbitar som ska på plats innan det definitiva beslutet fattas. Enligt Lars Fransson pekar allt på en satsning i Karlskrona.

Större volymer

- Det känns väldigt roligt för oss att kunna nyanställa, säger han. Under flera år har det hängt ett nedläggningshot över mejeriet här, men i och med det här steget känns framtiden tryggare, säger han.

Som ett led i omvandlingen av Arla Foods läggs dessutom mejeriet i Halmstad ned.

- Det gör att det är 23 mil till närmaste mejeri härifrån, säger Lars Fransson. Det är också till fördel för oss.

Karlskronamejeriet producerar fyra sorters mjölk, vispgrädde samt fil och lättfil.

- Vi kommer inte att förädla fler produkter i framtiden, det är volymen på det vi redan gör som kommer att öka, säger Lars Fransson. Ökningen innebär att de sex procent av den totala produktionen inom Arla som mejeriet står för i dag kommer att öka till cirka nio procent.

Tio nya jobb

För att klara omställningen, som beräknas träda i kraft i början av nästa år, behöver Karlskronamejeriet nyanställa.

- Det handlar i runda tal om cirka tio personer, säger Lars Fransson. Främst inom produktionen men också på kyllagret där det lastas en hel del.

Produktionsökningen innebär också schemaförändringar för nuvarande personal.

- Det kommer att bli mer ob-tider för många eftersom vi kommer att vara igång fler timmar per dygn än nu, säger Lars Fransson.

Ytterligare förstärkning väntar också på mekaniker- och laboratoriesidan.

- Vi är 100 anställda i dag och klarar den här stora ökningen utan dryga investeringar. Den utrustning vi har är dimensionerad för större volymer och vi har dessutom redan tillstånd att framställa mer mjölk än vi gör i dag, säger Lars Fransson.

Björn Håkansson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.