Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Årets kulturstipendiater presenterade

Region Blekinges kulturstipendier för 2014 presenterades i dag. Fyra stipendiater delar på 60 000 kronor.
Nyheter • Publicerad 29 september 2014

Region Blekinges kultur- och fritidsnämnd har enligt ett pressmeddelande beslutat att dela ut fyra kulturstipendier för 2014 till följande:

Carina Henriksson kommer från Högsby men har studerat Estetisk spetsutbildning, spelgrafik på Törnströmska gymnasiet i Karlskrona. Stipendiet söks för kursen 3D Animation & Visual Effects på Vancouver Film School i Kanada, primärt för att betala materialkostnader för utbildningen. Utbildningen inom 3D animation och visuella effekter ger möjlighet att arbeta med animationsfilm på hög nivå internationellt. Utbildningen är ettårig. Därefter är det möjligt att söka jobb på företag som Dreamworks och Disney.

Annons

Kulturstipendiet gör drömmen för Carina möjlig och bidrar till att utveckla kompetenser inom animationsgrafik som inte är möjliga innanför Sveriges gränser.

Mattias Olsson är konstnär och illustratör. Han är född och uppvuxen i Olofström. Mattias Olsson ger utställningar samt tar del i Skapande Skola-projekt i länet. Han är just nu bosatt i Höganäs. Stipendiet söks till bokprojektet Att fånga en ängel för arbetet med illustrationerna.

Bilderbokprojektet Att fånga en ängel är ett barnboksprojekt tänkt för barn i åldern 6-10 år med illustrationer i blyerts och akvarell. Boken handlar om en pojkes tankar på sin döda farmor och pojkens pappa, som också behöver en mamma, precis som pojken har. Storyn bygger på komik, allvar, fantasifyllda bilder att sjunka in i samt ett barns livsåskådning och gränslösa fantasi. Den ska också fungera som högläsningsbok.

Oskar Sternulf är född och uppvuxen i Lyckeby utanför Karlskrona och är utbildad på Estetiska programmet med inriktning mot teater. Oskar är bosatt i Göteborg. Stipendiet söks till fortbildning i dans på Broadway Dance Center i New York, USA. Fortbildningen pågår under juli/augusti månad 2015.

Oskar Sternulf är utbildad på Performing Arts School i Göteborg och har deltagit i gästföreställningar och gästworkshops i hela Blekinge samt spelat enmansföreställningen Ondskan under 2014. Han medverkar från hösten och 1,5 år framåt i Finlands-uppsättningen av musikalen Mamma Mia på Svenska teatern i Helsingfors och önskar att fortbilda sig inom dansen under musikalens sommaruppehåll som varar från juni till augusti 2015.

Oskar Sternulf skriver dessutom krönikor i BLT.

Mikaela Brorsson är född och uppvuxen i Karlshamn, nu bosatt i Malmö. Stipendiet söks till fortsatta studier som klassisk violinist och avancerad orkesterdirigering. Mikaela började sin musikaliska resa som sexåring hemma i Karlshamn. I Karlshamn har hon varit aktiv i många musikföreningar. Hon har också varit konsertmästare i Karlshamns kammarorkester, sångerska i skolans storband och engagerad i kvartettspel. Hon har turnerat med sin frilansande musiker-pappa i södra Sverige och uppträtt i över 700 kyrkor och andra forum. Därtill var hon 1:a violinist i Karlshamns musiksällskap och deltog varje år på Carlscrona chamber music festival som konsertmästare och solist i Unga talanger.

Mikaela önskar att ge tillbaka något till kulturlivet i Karlshamn och hoppas i framtiden att få genomföra många konsertprojekt i sin hemstad. Hon önskar att vara en inspiration för unga Blekingebor som har talang och vilja och visa dem att ingen dröm är för stor eller någon människa för liten.

Region Blekinge delar årligen ut stipendier till sökande inom kulturområdet såväl som journalistik och humanitär verksamhet. Stipendium kan tilldelas person eller personer som är födda eller bosatta i Blekinge eller med annan anknytning till Blekinge.

Catharina Loosme
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons