Anställningsstoppet ska rädda ekonomin
Psykiatrin går mot minussiffror i år. Samtidigt är det rekordmånga patienter som söker psykiatrisk vård. Antalet mottagningsbesök inom vuxenpsykiatrin är på den högsta nivån i Blekingepsykiatrins historia.
Råder stor brist Den psykiska ohälsan i länet kommer i en tid då psykiatrin råder stor brist på läkare. Nio psykiatriker saknas. Ändå anses psykiatrin totalt ha en för stor bemanning i förhållande till personalbudgeten.
- Politikerna har tagit ställning till att ekonomin är överordnad produktionen. Alla behövs, men vi måste ändå minska personalstyrkan, säger Christer Rosenquist, ekonomichef på psykiatriförvaltningen.
Kriminell och våldsam Psykiatriförvaltningen har 462 tillsvidareanställda och 46 visstidsanställda. Beräkningar visar att psykiatrin väntas gå back med 1,8 miljoner kronor i år.
Samtidigt blir patienterna allt mer vårdkrävande. Psykiatrin har fått fler patienter med kriminellt och våldsamt förflutet, med socialt utanförskap, drogmissbruk och psykisk sjukdom.
Inte alltid ersättare Men behovet och ekonomin går isär. Psykiatrin har tvingats införa anställningsstopp. Förvaltningen använder också färre visstidsanställda och timvikarier för att minska kostnaderna. Övertid och mertid har också minskats.
- Var gång någon slutar eller ett vikariat går ut ska en konsekvensbeskrivning göras för att se om platsen måste återtillsättas, säger Christer Rosenquist.
Men nästa år kan den ekonomiska situationen bli ännu värre. Landstinget Blekinge får varje år statsbidrag för vården av asylsökande. Det har rört sig om nära nio miljoner kronor årligen.
Ett stort avbräck Pengarna har funnits hos landstingets kansli. När psykiatrin eller någon annan förvaltning vårdat en asylsökande har den kunnat få de statliga pengarna efter en viss prislista som finns i Södra sjukvårdsregionen. Exempelvis har psykiatrin fått 3 563 kronor när en asylsökande besökt en läkare. Men vid årsskiftet ändras reglerna. Psykiatrin och övriga förvaltningar får endast pengar för direkta utlägg, som bland annat tolkhjälp. Ersättningen blir endast några hundralappar.
- De statliga pengarna har räddat psykiatrins ekonomi i många år. Det blir ett stort avbräck och det kommer att bli tufft. Minskar intäkterna kan vi inte ha lika mycket personal, säger Christer Rosenquist.