1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Anställda på Vodafone får privatsamtal synade

Telekomföretaget Vodafone är under luppen. Skattemyndigheten granskar om anställdas privatsamtal med företagets mobiltelefoner förmånsbeskattas.
Och fler telekomföretag står på tur att synas.
Nyheter • Publicerad 18 april 2002

Det blåser snålblåst kring telekomföretaget Vodafone, före detta Europolitan. Skattemyndigheten ska granska om anställdas privatsamtal med företagets mobiltelefoner verkligen förmånsbeskattas.

I ett första led har skattemyndigheten begärt att telekomjätten ska uppvisa rutiner för hur mobiltelefonerna utnyttjas för privat- och tjänstesamtal.

- Vi vill inte jaga småsyndare. Men när det handlar om företag med tusentals anställda där alla har mobiltelefon kan det röra sig om stora summor. Om de anställda kan använda mobiltelefonerna för privat bruk utan inskränkningar är det en förmån som ska beskattas, säger Per-Göran Blomgren, skattedirektör vid skattemyndigheten i Stockholm.

Det trådlösa kontoret

Vodafone är ett världstäckande mobilt nätverk som finns i 28 länder. I Sverige representeras Vodafone av Europolitan holdings AB och dess dotterbolag Vodafone Sverige AB och Vodafone stores AB.

Vodafone levererar mobila lösningar och Vodafone Sverige AB har sitt huvudkontor i Karlskrona. Vid huvudkontoret finns 800 anställda. Enligt informationschef Johan Holmgren har större delen av personalstyrkan mobiltelefon.

- Mobilen är ett arbetsredskap för oss. Vi säljer en lösning som kallas det trådlösa kontoret som innebär att fast telefoni kastas ut. Visst kan vi ringa privat men det finns rutiner för det som jag inte vill gå in på. Men jag kan säga att jag till exempel har personalabonnemang för att kunna ringa privata samtal, säger Johan Holmgren, och påpekar att han inte vill kommentera saken mer.

Är inte orolig

Johan Holmgren känner ingen oro över skattemyndighetens granskning av de anställdas telefonvanor.

- Nej, skattemyndigheten har bett att få vissa uppgifter från personalavdelningen. Däremot är jag oroad över att lagstiftningen inte följer med de moderna företagens utveckling. Mobilen är för oss ett arbetsredskap och ingen förmån. Skattemyndigheten har sin fulla rätt att granska men lagstiftningen är för gammal, anser han.

Skattedirektör Per-Göran Blomgren utesluter inte att fler företag där de anställda har mobiltelefoner i tjänsten kan granskas i framtiden.

- Telekomföretag ligger nära tillhands. Det finns tekniska lösningar vid nyttjande av tjänstemobilerna i privat bruk. Vi begär in rutiner för hur det fungerar. Det är möjligt att detta är ett område som granskats för lite. Om det visar sig vara stora fel får vi granska mer, säger han, och menar att det framför allt är företagets ansvar att ta upp förmåner på kontrolluppgiften till skattemyndigheten och inte de enskilt anställda.

Marita Kangestad

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.