1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Andra året som brandflyget lyfter från Kallinge

I flera år från slutet av nittiotalet var brandflygsverksamheten varit nedlagd.
Fram till 2006, när en stor brand härjade i Boden och kostade samhället hundratals miljoner kronor.
Nyheter • Publicerad 27 juli 2013

– Man insåg att kostnaden från den här branden hade kunnat betala för brandflyget i landet över flera år framöver. Där påbörjades en politisk konsensus, och man bestämde sig slutligen för att återinföra brandflyget, säger Ingmar Olofsson, pilot och medlem i Blekinge flygklubb samt Ronneby flygklubb.

Kronobergs länsstyrelse har inte tillstånd för att driva brandflygsverksamheten. Därför lyfter planen från Blekinge, närmare bestämt Kallinge, som har haft kvar tillståndet tack vare marinuppdrag.

Frivilliga medlemmar Ronneby flygklubb och Blekinge flygklubb kör därför under torra sommardagar över Kronoberg och även Småland där de spanar efter eventuella och ännu oupptäckta bränder.

Ingmar Olofsson uppskattar det kostar 2 200 kronor i timmen i driftkostnader för planet. Det är pengar som betalas av Kronobergs länsstyrelse, Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, och till viss del även av försäkringsbolag.

Piloterna och spanarna dock gör det gratis.

– Många medlemmar känner att det är viktig samhällsnytta att vi gör detta. De är så klart även intresserade av att flyga och få flygtimmar. Sen är uppdraget naturligtvis viktigt för klubbarnas fortlevnad - en inkomstkälla utan vinstintresse eftersom alla pengar går till flygning, säger Ingmar Olofsson.

Simone Kamm
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.