1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Allt fler ungdomar i länet arbetslösa

Arbetslösheten ökar dramatiskt bland unga i Blekinge.
Och värre blir det.
Nyheter • Publicerad 26 oktober 2001

På Arbetsförmedlingen i Karlskrona sitter Bengt Dahlqvist. Han är 22 år gammal och har flyttat till Blekinge från Gävle. Hans flickvän fick jobb på Blekingesjukhuset i Karlskrona, men själv har han inte hittat något arbete.

- Jag har arbetat som lastbilschaufför tidigare och kan tänka mig att göra det igen, säger han.

Bengt Dahlqvist är inte ensam om att vara utan jobb i Blekinge. Bland ungdomar i åldern 18- 24 år har arbetslösheten ökat dramatiskt det senaste året. Störst är ökningen i Olofström och Sölvesborg. Där har antalet unga arbetslösa fördubblats. I Karlskrona och Ronneby är ökningen 30 procent.

Söker erfarenhet

- Unga vinner mest i högkonjunktur och när ekonomin går bra. Men de drabbas också hårdast i nedgång. Då blir arbetsgivarna mer försiktiga och vill ha personal med erfarenhet, säger Bertil Svensson, statistikansvarig på Länsarbetsnämnden.

Han tror att läget kommer förvärras ytterligare.

- De senaste tidens varsel syns inte i siffrorna ännu. När de lösts ut blir ännu fler unga arbetslösa och konkurrensen om jobben blir ännu hårdare.

Svårats att hitta arbeten har de som saknar komplett gymnasieutbildning.

Men akademiker har också fått det tuffare.

- Förut sögs akademiker upp direkt. Nu måste många nog vara beredda på att flytta, säger Mona Svensson, biträdande chef för Arbetsförmedlingen i Ronneby.

Drar i gång flera åtgärder

För att hantera situationen ska arbetsförmedlingarna dra igång fler arbetsmarknadspolitiska program, det vill säga fler utbildningar, jobbsökarkurser och praktikperioder. Men det blir svårare att hjälpa alla.

- Vi har till exempel brist på praktikplatser redan nu, säger Bertil Svensson, Länsarbetsnämnden.

Men det är inte bara dystert. Fortfarande finns det grupper som har lätt att hitta arbeten.

- Unga med kvalificerad yrkesutbildning som byggare, svetsare och vårdpersonal kommer alltid att få arbeten, speciellt eftersom det blir stora pensionsavgångar där inom de närmaste åren, säger Bertil Svensson.

Han tror också att det kommer finnas jobb inom IT-branschen, trots den senaste tidens nedgång.

Positiv till framtiden

Bengt Dahlqvist är inte alltför oroad, när han väntar på sin tur på Arbetsförmedlingen.

- Det är klart att jag funderar lite när jag hör att det finns så många arbetslösa. Men om man är framåt och visar vad man går för är jag säker på att man hittar ett jobb, säger han.

Henrika Åkerman
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.