1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Allt fler unga mår psykiskt dåligt

Allt fler barn och ungdomar mår psykiskt dåligt.
Antalet nybesök till BUP ökar stadigt.
- Politikerna måste ge förutsättningar, så att det i ett tidigare skede kan sättas in insatser, säger Gilda Johansson, chef för psykiatriförvaltningen..
Nyheter • Publicerad 20 oktober 2003

Antalet nybesök till barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, i Blekinge ökar. Siffror från psykiatriförvaltningen visar att antalet barn som mår psykiskt dåligt ökat med 15-20 procent sedan förra året.

- Det vanligaste är att problemen börjar i tidiga tonåren. De har besvär som bland annat aggressioner och ätstörningar, säger Gilda Johansson.

Samhällsproblem

Hon anser att orsaken till att barn och ungdomar mår allt sämre psykiskt grundar sig i ett samhällsproblem. Stressen i samhället som skapats av vuxna drabbar de unga.

- Redan när barnen ligger i moderlivet grundas förutsättningarna. Men det är först i förskolan som man märker att barnen kan ha problem, säger Gilda Johansson.

Hon menar att det inte bara är i en stressad familjesituation som barnen och ungdomarna blir lidande. Även skolornas besparingsiver att ta bort kuratorer, minska antalet elevassistenter och dra ned på skaran skolsköterskor har bidragit till ett växande problem.

Ge förutsättning

- Politikerna måste ge förutsättningar, så att det i ett tidigare skede kan sättas in insatser för att hjälpa barnen och ungdomarna, säger Gilda Johansson

marita.kangestad@blt.se

0455-772 27

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.