1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Allt fler tar pappaledigt

Blekinges pappor visar större och större intresse för att ta ut pappaledighet. Den positiva trenden kan till en del förklaras av att flera storföretag täcker upp skillnaden mellan ordinarie lön och ersättningen från försäkringskassan.
Nyheter • Publicerad 21 januari 2002

Färsk statistik från försäkringskassan visar att andelen pappor som tar ut pappaledighet ökade från 11,6 till 13,7 procent från 1999 till 2001.

Från årsskiftet utökades antalet dagar i föräldraförsäkringen från 450 till 480 dagar.

Det nya förbehållet anger att minst 60 dagar ska vara reserverat åt respektive förälder.

Stor betydelse

En annan nyhet är att föräldraförsäkringen tillåter så små uttag som 1/8-delar. Tidigare gällde bara hela, halva och fjärdedelsuttag.

Barbro Andersson på försäkringskassan i Karlskrona anser att den lilla förändringen ändå kan få stor betydelse för speciellt småbarnsföräldrar.

- Det kan innebära att den ena föräldern kan börja en timme senare och den andra föräldern kan sluta en timme tidigare och därmed behöver barnet inte få så långa dagar på dagis.

Betalar mellanskillnaden

Försäkringskassans erfarenhet är också att speciellt storföretag är benägna att betala mellanskillnaden om en förälder ansöker om föräldraledighet.

Det kan vara värre med småföretag.

- Vi har hört att vissa småföretag motarbetar pappor genom att verkligen följa lagen.

Metoden att strikt följa lagen kan innebära att arbetagivaren anser att en timme per dag innebär en period och därmed har den föräldraledige pappan förbrukat de två perioder som accepteras varje år.

Kittsliga företagare

Dessutom kan många småföretagare vara kittsliga med att pappor måste anmäla sin föräldraledighet inom de stipulerade två månaderna.

- Vi har sett att det blir mer och mer vanligt att pappor tar ut pappaledighet. Vi skulle gärna se att uppdelningen blir fifty-fifty, säger Barbro Andersson.

Väljer barnen. Allt fler män i Blekinge väljer att vara pappalediga.

Foto: STAFFAN LINDBOM/arkiv

Lennart Andersson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.