Allt fler tar pappaledigt
Färsk statistik från försäkringskassan visar att andelen pappor som tar ut pappaledighet ökade från 11,6 till 13,7 procent från 1999 till 2001.
Från årsskiftet utökades antalet dagar i föräldraförsäkringen från 450 till 480 dagar.
Det nya förbehållet anger att minst 60 dagar ska vara reserverat åt respektive förälder.
Stor betydelse
En annan nyhet är att föräldraförsäkringen tillåter så små uttag som 1/8-delar. Tidigare gällde bara hela, halva och fjärdedelsuttag.
Barbro Andersson på försäkringskassan i Karlskrona anser att den lilla förändringen ändå kan få stor betydelse för speciellt småbarnsföräldrar.
- Det kan innebära att den ena föräldern kan börja en timme senare och den andra föräldern kan sluta en timme tidigare och därmed behöver barnet inte få så långa dagar på dagis.
Betalar mellanskillnaden
Försäkringskassans erfarenhet är också att speciellt storföretag är benägna att betala mellanskillnaden om en förälder ansöker om föräldraledighet.
Det kan vara värre med småföretag.
- Vi har hört att vissa småföretag motarbetar pappor genom att verkligen följa lagen.
Metoden att strikt följa lagen kan innebära att arbetagivaren anser att en timme per dag innebär en period och därmed har den föräldraledige pappan förbrukat de två perioder som accepteras varje år.
Kittsliga företagare
Dessutom kan många småföretagare vara kittsliga med att pappor måste anmäla sin föräldraledighet inom de stipulerade två månaderna.
- Vi har sett att det blir mer och mer vanligt att pappor tar ut pappaledighet. Vi skulle gärna se att uppdelningen blir fifty-fifty, säger Barbro Andersson.
Väljer barnen. Allt fler män i Blekinge väljer att vara pappalediga.
Foto: STAFFAN LINDBOM/arkiv