1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Akut högtryck på akuten

Sjuksköterskor jobbar extra pass, någon har kallats in från sin semester och andra har fått senarelägga sin semester.Den här veckan är det akut högtryck på akuten.
Nyheter • Publicerad 10 juli 2014
Extrajobb. Just nu råder det högtryck på akuten och personalen jobbar extra eller skjuter på sin semester för att klara vården.
Extrajobb. Just nu råder det högtryck på akuten och personalen jobbar extra eller skjuter på sin semester för att klara vården.Foto: Bengt Pettersson
Bekymmer. Läget är inte katastrofalt, men bekymmersamt, säger förvaltningschefen Bengt Wittesjö.
Bekymmer. Läget är inte katastrofalt, men bekymmersamt, säger förvaltningschefen Bengt Wittesjö.Foto: Patric Söderström
Foto: 

Veckan inleddes med ovanligt många patienter som sökte vård på akuten.

Och en ovanligt stor andel av dem hade behov av att läggas in för vård.

Då räcker inte personalen och platserna till.

– Vi kan aldrig förutspå när dessa toppar kommer. Läget är inte katastro– falt, men bekymmersamt, säger sjukhusets förvaltningschef Bengt Wittesjö.

Varje sommar minskas antal vårdplatser och i sommar är det färre platser än tidigare somrar. Konsekvensen blir att patienter läggs in på avdelningar där de inte hör hemma och det ställer högre krav på vårdpersonalen i alla leden.

Under tisdagen ringdes en semesterledig sjuksköterska in i tjänst och andra gick in och tog ett extra pass.

Blekingesjukhuset har lyckats lösa den akuta överbeläggningen med korridorvård och genom att pussla och flytta runt patienter till avdelningar där det finns en ledig säng.

Som en sista utväg söker sjukhuset även vårdplatser hos grannlandstingen.

Hur påverkas patienterna när trycket blir så högt?

– Patienter som är inlagda får den vård de ska ha precis som vanligt. Men de som söker akut med problem som inte är så prioriterade drabbas naturligtvis av långa väntetider, säger Bengt Wittesjö.

Han talar varmt om att det finns en oerhörd lojalitet från personalens sida.

– Även om det inte är roligt att skjuta på sin semester eller komma in på lediga dagar ställer vår personal upp. Alla vill patienternas bästa, säger Bengt Wittesjö.

Men den lojaliteten är inte bara på gott.

Vårdförbundet varnar för att man redan ser utarbetad personal och sjukskrivningarna ökar.

– Vi tycker inte att landstinget Blekinge är tillräckligt duktiga på att ta till sig den kunskap som finns från tidigare somrar. Vi vet ju att sommaren kommer med samma problem, år efter år, säger Fredrik Wallin, som är vice ordförande i Vårdförbundet.

Han efterlyser dels att rekryteringsarbetet inför sommaren börjar mycket tidigare och att man effektiviserar analysarbetet efter varje sommar.

– Vi är inte nöjda med det som gjordes efter förra sommaren. Det finns mycket mer information att hämta som gör att vi kan vara mycket bättre förberedda när topparna kommer under sommaren, säger han.

Simone Hansen
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.