”AKTA DIG FÖR DEN HÄR MANNEN”

Blekinge Artikeln publicerades
För att skydda den personliga integriteten i samband med publiceringar finns en rad etiska regler som medier gemensamt tagit fram. På andra håll kan det gå som i fallet med hovslagaren Christer Ericson. Han togs för en tjuv och fick privata uppgifter utlämnade till allmän beskådan.
Foto:Staffan Lindbom
För att skydda den personliga integriteten i samband med publiceringar finns en rad etiska regler som medier gemensamt tagit fram. På andra håll kan det gå som i fallet med hovslagaren Christer Ericson. Han togs för en tjuv och fick privata uppgifter utlämnade till allmän beskådan.

”Häng ut dem”, skriks det snabbt och högt här och var.

Inte sällan utan tanke på hur snett det i så fall kan bli.

– Det kan ju gå mycket längre än det gjorde i mitt fall. Nån kanske hade fått för sig att ”Nu nitar vi den jäveln”, säger Christer -Ericson.

Han är hovslagaren från Jämjö som med sin vita skåpbil togs för en tjuv – och fick sitt namn och alla telefonnummer utlämnade till allmän beskådan.

Någon i Backarydstrakterna hade uppmärksammat Christer sittandes i sitt fordon. Och det hela landade i ett inlägg på Facebook, där hovslagaren misstänkliggjordes och flera privata, personliga uppgifter publicerades.

  Så här ett knappt halvår senare har Christer till största delen -lämnat den skärrande händelsen bakom sig. Men obehaget kan göra sig påmint när han tänker på hur illa det kunde ha gått. Och -vissa lärdomar har han samtidigt fått dra.

  – Jag känner att jag inte kan köra var som helst, hur som helst – jag förstår ju att folk blir misstänksamma när man kommer på en liten bygata och de inte känner igen en. Och att grannar bevakar, skriver upp bilar som kommer och så vidare –det är jättebra, om det fungerar. Men det måste finnas gränser för hur långt de går.

  Christer jämför med hur det brukar fungera i traditionella -medier:

  – Där är det ju faktakoll och källkritik. Ni kan ju inte gå ut med uppgifter på lösa, felaktiga grunder. Så borde det vara för privatpersoner också. Men de tänker sig ofta inte för, och det är så lätt att -skriva någonting som man kanske får ångra sen.

  Medier som bekänner sig till det pressetiska systemet har en rad regler att ta hänsyn till, ”Etiska regler för press, TV och radio”. Dessa har -åtminstone hundra-åriga rötter som når världens första pressnämnd, och har utvecklats för att utnyttja den tryckfrihet som finns på ett ansvarsfullt sätt.

  Reglerna omfattar korrekthet, -bemötande, bildhantering, -objektivitet – utöver personlig -integritet och skadlig identi-fiering. Dels är tanken att den som orättvist fått sin privatsfär kränkt ska kunna få upprättelse. Dels att medierna tar ett så pass stort -ansvar att inte statsmakterna -behöver göra inskränkningar och försämra tryckfriheten.

  Uppgifterna om Christer -Ericson på Facebook togs bort -efter ett tag. Han blev ändå uppmanad att -vända sig till polisen med en -anmälan om förtal, men bestämde sig snart för att avstå -eftersom det hade känts som en hämndaktion. Och det var -Christer inte alls -intresserad av.

  Har de som hängde ut dig hört av sig med en ursäkt då?

  – Nej nej. Ingenting.

  BLT i morgon: Om yttrandefrihet

  I tidigare delar: ansvarig utgivare (25/4)