1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

93 000 färre medlemmar

Varför ska man gå med i Hyresgästföreningen?
Den frågan har föreningen haft svårt att svara på.
Medlemsantalet har rasat sedan mitten av 1990-talet.
Nyheter • Publicerad 25 september 2001

Hyresgästernas riksförbund har de senaste fem åren fått se sitt medlemsantal sjunka från 640 000 till 547 000. Peter Svensson, informationsombudsman på Hyresgästföreningen i Småland-Blekinge, är självkritisk när han ska analysera förlusten av de 93 000 medlemmarna:

- Vi har varit dåliga i vår kommunikation med medlemmarna. Vi hade en mängd olika budskap om varför Hyresgästföreningen fanns och hade inte tittat efter vad som var viktigt ur medlemmarnas perspektiv.

Rekordstor tillströmning

I mitten av 1990-talet, då staten minskade sina subventioner till hyresboendet och hyrorna sköt i höjden, hade Hyresgästföreningen en rekordstor tillströmning.

Enligt Peter Svensson var de inte beredda på anstormningen och klarade inte av att ta emot den.

Och sedan dess har medlems-trenden varit nedåtgående. Det gäller även i Blekinge, med undantag för 1999 då här genomfördes en lyckad värvningskampanj.

Raset ska stoppas

Men nu vidtas åtgärder över hela landet för att stoppa raset.

- Vi har avsatt en hel del resurser på kommunikation. Kan inte vi kommunicera nyttan med Hyresgästföreningen så är det väldigt svårt för mottagaren att få den bilden.

Peter Svensson tror dock att det kan ta några år innan åtgärderna syns i medlemsregistret.

Gunnar Svensson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.