800 fler operationer ska spara pengar
Många av detaljerna kändes igen i går när landstingsstyrelsen la fram sitt stora sparpaket för att få bukt med Blekingesjukhusets underskott på 51,7 miljoner kronor:
BB-lätt är till exempel utom all räddning. En medicinavdelning stänger i Karlskrona och vården på ögon- och öronklinikerna koncentreras till veckodagar.
Nytt är dock att för att stänga den kliniska utbildningsvårdavdelningen (KUBA) måste en strokeenhet etableras inom rehabiliteringskliniken och den korttidskirurgiska verksamheten samlas inom kirurg- och ortopedklinikerna.
Det framgick också i går att landstingsstyrelsen planerar att splittra KUBA på fyra olika "minikubor" för att klara verksamheten i vården.
Vidare ska högre patientavgifter och bättre samverkan med primärvården dra in mer pengar. En allmän PSA-test för tidig diagnos av prostatacancer kommer inte att erbjudas.
Ta hem köpt vård
Men störst besparing räknar man att få genom att ta hem den köpta vården.
- Ta till exempel en relativt okomplicerad bråckoperation, där patienten kan åka hem redan samma dag. På varje patient som väljer vård i annat landsting går 7-8 operationer hemma, konstaterar landstingsstyrelsens ordförande Bernth Johnson (s).
- Det är oacceptabelt som det är i dag. Vi måste hejda flödet ut, säger han.
Ett sätt är att operera mer. Närmare bestämt 800 gånger fler än förra året.
- Vi tror på den lösningen, säger landstingsdirektör Jan Larsson.
Han tror också att den befintliga organisationen klarar att med 2,8 miljoners insats genomföra sparkravet på 16 miljoner kronor.
- Det kan ske genom ett mer effektivt utnyttjande av sjukhusets befintliga operationskapacitet, säger han.
- Det är aldrig roligt att spara och det skapar stor oro i organisationen, men vi är skyldiga att göra något. Inte minst för att ge medarbetarna tydliga besked. Jag tycker att vi har lyckats bra med det. Besluten har kommit underifrån, säger Bernth Johnson.
- Ett bevis på det är att medicinkliniken till exempel redan är igång med att diskutera hur arbetet ska bedrivas i den nya organisationen och jag är säker på att det kommer att födas många kreativa lösningar, konstaterar landstingsstyrelsens ordförande.
Sparförslaget
I stora delar ser sparförslaget ut såhär:
4 Medicinkliniken stänger en vårdavdelning i Karlskrona. En strokeenhet etableras inom rehabiliteringskliniken och en reumatologmottagning inom medicinkliniken. På detta räknar man att kunna spara 6 miljoner kronor.
4 Familje-BB i Karlshamn läggs ner. För att detta ska fungera och spara in de förväntade 3 miljonerna knyts en barnmorsketjänst till den gynekologiska mottagningen i Karlshamn.
4 Ögon- och öronklinikerna i Karlskrona stänger lördagar, söndagar och helgdagar. En nerskärning som ger 2,5 miljoner kronor.
4 En nattambulans dras in. De ambulanser som blir kvar lokaliseras till Karlshamn, Olofström och Sölvesborg och landstinget sparar på så sätt in 1,5 miljoner kronor.
4 Läkarbemanningen på kliniker som redovisar budgetöverskridande ses över. En besparing som väntas ge 5 miljoner kronor.
4 Akutkliniken ska spara 2 miljoner på olika åtgärder.
4 Provtagningscentralen i Karlskrona flyttar in i kemiska laboratoriets lokaler och delar av centralens verksamhet tas över av mottagningar och avdelningar. En besparing som ger 1,1 miljoner kronor.
4 Städverksamheten ses över och bantas med 6,5 miljoner kronor.
4 Kuba - den kliniska utbildningsvårdavdelningen stängs under vissa förutsättningar.