1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter
Baxter-Althin i Ronneby stoppar tillverkningen av dialysfiltren som befaras ha orsakat 23 dödsfall i Kroatien.
Ett 80-tal personer permitteras på obestämd tid. 22 visstidsanställda blir av med sina jobb.
Och bland personalen sprider sig nu oron för att fabriken i Ronneby hotas av nedläggning.
Nyheter • Publicerad 30 oktober 2001

Utredningen som de kroatiska myndigheterna startat har fortfarande inte gett något svar på om det var dialysfilter från Baxter-Althin som orsakade de 23 dialyspatienternas död efter behandling.

Detta får nu dramatiska konsekvenser för fabriken i Ronneby. Det är där de aktuella dialysatorerna - A och AF - monteras.

- Vi stoppar produktionen tills vidare. Vi har ingen möjlighet att distribuera det vi tillverkar och vi kan inte producera mer för lager, säger Baxters informationsansvariga Maria Arkeby.

Drygt 100 får gå hem

Ett 80-tal fast anställda i Ronneby berörs. Vissa av dem kommer att få arbeta några dagar till, men sedan kommer de att permitteras med full lön i avvaktan på nya beslut av företagsledningen. Dessutom blir 22 visstidsanställda av med jobbet.

Kvar på företaget blir de drygt 30 anställda som jobbar med tillverkningen av bikarbonatpatroner.

Maria Arkeby är besviken över att utredningen i Kroatien tar så lång tid. Och att företagets egna dialysexperter inte är välkomna att delta.

- Det är mycket olyckligt. Vi har förståelse för att utredningen behöver tid, men det känns inte bra att vi inte kan tillföra information till den. Vi har ingen annan ambition än att få klarhet, säger Maria Arkeby.

Oro för framtiden

De anställda informerades på ett stormöte i går. Stämningen var tryckt och bland Baxterpersonalen sprider sig nu oron för att permitteringarna ska övergå i uppsägningsvarsel.

- Jag vill inte spekulera, men det är klart att folk är oroliga och har en olustig känsla inför framtiden, säger Metallklubbens ordförande Peter Olsson.

På fredag är de anställda kallade till ett nytt informationsmöte. Då ska företagsledningen ha funderat ytterligare på framtiden och också presentera ett antal projekt som ska sysselsätta de anställda i väntan på besked från Kroatien.

Christer Thörnquist
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.