1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter
Ett 70-tal barn i Blekinge har hamnat i skuldfällan.
Den yngste är bara sex år och har en skuld på 1 100 kronor hos kronofogden för skatt på en bilsläp.
Nyheter • Publicerad 3 oktober 2003

Nu vill Riksskatteverket sätta stopp för föräldrar som smiter undan skulder för parkeringsböter och fordonsskatt genom att skriva över bilen på barnen.

Under de två senaste åren har barns registrerade skuldbelopp ökat hos kronofogden. I östra Blekinge finns 40 barn och i västblekinge 37 barn med skulder registrerade hos kronofogden.

Skyldiga 148 413

Totalt är det skyldiga 148 413 kronor i skatter och avgifter till staten och 70 279 kronor för obetalda mobiltelefonräkningar och andra enskilda skulder.

Den yngste är en sex år gammal kille. Han har en försenings- och grundavgift på en fordonsskatt på ett bilsläp registrerat som skuld.

Försökt driva in skulder

- Det är förfärligt, säger Jan Johansson enhetschef på kronofogdens indrivningsenhet i Karlskrona och Karlshamn. Barn ska inte finnas i våra register.

Kronofogden har förgäves försökt driva in den aktuella skulden.

- Vi har bland annat skickat krav och påmint föräldrarna om att de ska betala skulden. Släpet är i så dåligt skick att det saknar utmätningsvärde.

En annan sexåring har en skatteskuld på 7 000 kronor. I det fallet är det en obetald skatt på bankmedel.

Kan få problem

Barn och ungdomar kan få stora problem om de har obetalda skulder när vuxenlivet ska börja. Det kan till exempel bli svårt att köpa lägenhet, teckna telefonabonnemang och handla på avbetalning.

Riksskatteverket, RSV, föreslår därför att den som använder en bil själv ska svara för bilskulderna, så kallad brukarregistrering. RSV vill också att Kronofogdemyndigheten ska underrätta överförmyndaren varje gång ett barn registreras för en skuld i myndighetens register.

För att minska antalet skatteskulder vill RSV också ha en utredning om huruvida det är möjligt att göra preliminärskatteavdrag på vinster från försäljning av fondandelar som tillhör barn.

Enligt RSV är det också viktigt att minska antalet barn hos kronofogden för att kunna upprätthålla allmänhetens förtroende för verksamheten.

Lars-Göran Enarsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.