1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter
Nu kommer jobben.
Länsarbetsnämndens höstprognos spår 600 nya arbetstillfällen till Blekinge - på ett år.
Men 550 av dem är konstgjorda.
Nyheter • Publicerad 30 november 2005

I går offentliggjorde länsarbetsnämnden sin höstprognos. Den bygger på svar från 1032 företag i sydostregionen och visar på en ökad tillväxt de kommande tolv månaderna.

-Sett till hela rapporten är den sannolikt den mest positiva som vi har lämnat, säger länsarbetsdirektör Ing-Britt Wahlsten.

För Blekinges del betyder det en minskad arbetslöshet med cirka 600 personer fram till den 1 september nästa år.

Men huvuddelen, 550, av jobben är statligt subventionerade och ingår i regeringens omfattande jobbpaket.

Lärlingsplatser

Bara i Blekinge uppgår satsningen de kommande två åren till nästan 200 miljoner kronor.

Det handlar bland annat om så kallade plusjobb, utbildningsvikariat och lärlingsplatser.

Plusjobben, som berör den offentliga sektorn, riktar sig till långtidsarbetslösa som nu ska få en chans att utföra sysslor som inte sköts i dag.

-Målsättningen är naturligtvis att dessa insatser på sikt ska leda till en reguljär anställning. Det handlar om vanliga jobb, till avtalsenliga löner, säger Anna Lindblad, informationsansvarig på länsarbetsnämnden.

På den lokala arbetsmarknaden står det dock nästan stilla. Bara en marginell förbättring skymtas - trots ökad tillväxt och efterfrågan.

-Så ser det ut i hela riket. Det skapas inte tillräckligt med jobb i det privata näringslivet. I Blekinge är det många små företag som anställer en eller flera personer, men det väger inte upp det antal platser som försvinner när de stora företagen rationaliserar, säger Ing-Britt Wahlsten.

Ljus framtid

Av länsarbetsnämndens höstrapport framgår att efterfrågan på arbetskraft kommer att vara särskilt stor inom vissa utpekade branscher. För byggnadsingenjörer och flera andra byggyrken, barnmorskor, yrkes- och gymnasielärare och förskollärare ser den närmaste framtiden särskilt ljus ut.

Också servicesektorn, dit bland annat hotell, restaurang, bageri, call center och städning räknas, förväntas nyanställa.

-Call center-branschen fortsätter att växa och det hade vi inte riktigt förväntat oss, säger Ing-Britt Wahlsten.

I dag är 7529 personer i Blekinge antingen öppet arbetslösa eller sysselsatta i olika åtgärder.

Martin Hult
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.