1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

51 miljoner till bredband

Länets kommuner får 51 miljoner kronor för bredbandsutbyggnaden.
Men det finns mer pengar att hämta.
Nyheter • Publicerad 2 oktober 2001

BLEKINGE

De statliga bredbandspengarna betalas ut av länsstyrelsen och ska ses som ett komplement till de investeringar som marknaden själv gör i nya nät. Totalt finns 8,3 miljarder kronor avsatta för bredbandsutbyggnaden i Sverige de närmaste tre-fyra åren. Blekinge har tilldelats 51 miljoner kronor.

- Tanken är att marknaden ska stå för de stora investeringarna, säger Jerker Moodysson, IT- och bredbandshandläggare på länsstyrelsen i Karlskrona.

Kommunerna själva ska på något sätt se till att täcka fem procent av kostnaderna. De statliga pengarna ska motsvara mellan 33 och 52 procent av totalkostnaden. Resten får marknaden stå för.

Bredband tIll alla

Grundvisionen är att Sverige ska erbjuda bredband åt alla som vill ha det. Och de 51 miljoner kronor som nu finns tillgängliga ska användas i de områden där marknaden inte satsar.

Den genomgång som gjorts i länets kommuner visar att det endast är tätorter med fler än 3 000 invånare som kommer att nås av bredband på kommersiella villkor de närmaste åren.

- 42 procent eller 67 000 av länets befolkning bor emellertid utanför dessa tätorter och det är för att kunna erbjuda dessa bredband som det statliga stödet finns, säger Jerker Moodysson.

Mer pengar att söka

Men det finns ytterligare pengar är söka. Via EU:s strukturfonder finns möjligheter för alla kommuner utom Karlskrona (som inte klassas som Mål 2 Södra-område) att få extrapengar. Tillgång till modern infrastruktur för IT är viktigt för regionens attraktionskraft och det är ett av de prioriterade områdena i fonderna.

- Dessutom har länsstyrelsen en länspott på 2,7 miljoner kronor för satsningar som kan komma regionen i stort tillgodo, säger Jerker Moodysson.

De 51 miljoner kronorna ska användas antingen till och med 2004 eller 2005, beslut är ännu inte fattat.

Hur många i Blekinge har tillgång till bredband 2005 om utvecklingen går som planerat?

- Det är omöjligt att säga. För några år sedan trodde marknaden att den själv skulle klara utbyggnaden men sedan har ju marknaden gått ner. Nu heter det istället att det statliga stödet är för litet, säger Jerker Moodysson.

Björn Håkansson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.