1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

45 000 hoppfulla svenskar skrev högskolesprovet

Kunskap är makt, skrev den engelske filosofen Francis Bacon. Om inte makt så kan den i alla fall kanske ge en plats på någon eller något av våra högskolor och universitet.
Nyheter • Publicerad 7 april 2003

Det var förhoppningen bland de cirka 45 500 personer som på lördagen runt om i landet slet med vårens upplaga av högskoleprovet.

Uppdelat

De kämpade med diagram och tabeller, läsförståelse på svenska och engelska, ordkunskap samt matematiska och logiska problem, allt uppdelat i 50-minuters delprov mellan klockan 9 och 16.10 med uppehåll för raster och lunch.

Bland 420 hoppfulla på S:t Petri skola i Malmö fanns Hans Stenström, 35-årig industriarbetare från Eslöv, som med högskoleprovet ville försäkra sig om en plats till hösten inom biblioteks- och informationsvetenskapliga linjen.

- Jag trivs inte med mitt nuvarande jobb och vill bli bibliotekarie, sade han.

Redan hans gamla gymnasiemeriter och arbetserfarenhet borde vara tillräckliga för en plats. Men Hans vill inte chansa.

Är det nervöst?

- Inte särskilt. Dessutom tycker jag att det har gått ganska bra. Värre blir det med matematiken.

På HMS Carlskrona

Efter många års nedgång ökade i fjol höstas intresset för högskoleprovet. Då anmälde sig 32 200 personer. Ändå är dagens siffror långt ifrån rekordåren 1996-1998 då vårproven lockade över 80 000 personer varje gång.

Alla skriver exakt samtidigt, även de som genomgår provet utomlands. Prov anordnas av svenska skolor i Storbritannien, Frankrike, Belgien, Schweiz och Spanien. Till och med hos Kfor-styrkan i Kosovo skriver ett hundratal befäl och soldater. Bland de 115 kadetterna och på marinens långresefartyg HMS Carlskrona, just nu i Rio de Janeiro i Brasilien, testades 46 i besättningen.

- De fick börja klockan tre på morgonen, lokal tid, berättade Margaretha Hallgren som är högsta ansvarig för högskoleproven.

Om fem veckor får de skrivande veta resultatet.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.