1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

400 invandrare fick chans till jobb

400 arbetslösa invandrare har fått chansen till ett jobb.
Nu förlängs projektet med ett år och 4,5 miljoner kronor.
Nyheter • Publicerad 20 januari 2006

Blekinge är det län som har lyckats bäst med att få invandrare ut i arbete genom SIN-projektet, Särskild introduktion för invandrare).

Projektet startade i augusti 2003 och skulle vara avslutat i december 2005.

Men arbetsförmedlingen som driver projektet lyckades så bra att det förlängs i ett år till. Totalt har projektet omsatt 13,5 miljoner kronor och drygt 400 personer har gått genom och fått chansen till ett jobb.

Bäst i landet

Blekinge är det län som har lyckats bäst med att få ut invandrare på arbetsmarknaden.

-Vi har blivit ett föregångslän och jag tror att anledningen till att vi har lyckats så bra är att vi hela tiden arbetat mot ett tydligt mål: Det är jobb vi ska fixa, inte arbetspraktik, säger Ann-Margret Andersson som varit med i projektet sedan början.

De nio arbetsförmedlarna i projektet har varit mycket tydliga med sina krav. De arbetsgivare som bara vill ta emot praktikanter har sållats bort.

- Målet är att ta emot 189 sökande varje år och alla ska anvisas ett arbete, säger Ann-Margret Andersson.

Olika bakgrund

Invandrarna som har deltagit i SIN-projektet har en mycket varierande bakgrund, både geografiskt, utbildningsmässigt och yrkesmässigt.

-Vi har haft kvinnor som inte haft någon arbetslivserfarenhet till akademiker, yrkeserfarna hantverkare och läkare.

Ann-Margret Andersson har jobbat med invandrarfrågor sedan slutet av 1980-talet. Men det här projektet är det bästa hon har varit med om.

-Det fungerar på alla plan. Och jag hoppas att vi kan permanenta arbetssättet inom förmedlingen även när projektet tar slut, säger hon.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.