1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

300 kör rattfulla varje dag på Blekinges vägar

I dag är det trafiknykterhetens dag. Den är motiverad. Det sker 300 rattfyllerikörningar i Blekinge - varje dag.
Nyheter • Publicerad 28 september 2006
Foto: Thomas Persson Kämpar. Björn Söderström ägnar sitt liv åt kampen mot rattfylleriet. Han menar att det viktigaste vapnet är en stark opinion.
Foto: Thomas Persson Kämpar. Björn Söderström ägnar sitt liv åt kampen mot rattfylleriet. Han menar att det viktigaste vapnet är en stark opinion.Foto: 

Vägverket som sammanställt antalet rattfyllerikörningar i de svenska länen. Det är häpnadsväckande siffror. Varje dygn sker minst 16 000 rattfyllerikörningar på Sveriges vägar. Mer än var tredje förare som dödades i trafiken under 2005 var alkoholpåverkad. Det betyder att rattfylleri ligger bakom cirka 150 dödsfall och minst 1 000 svårt skadade varje år.

27 fler än förra året I Blekinge är det uppskattningsvis 300 rattfyllerikörningar varje dag. Hittills i år har polisen i länet tagit 365 misstänkta rattfyllerister. Samma tid förra året var siffran 338. Men i dag uppmärksammas rattfylleriet i Sverige i samband med trafiknykterhetens dag, och då kan statistiken stiga.

- Vi kommer att kontrollera så många som möjligt under dagen. Alla poliser i tjänst ska när tid medges genomföra kontroller, säger Rolf Andersson, trafikpolischef i Blekinge.

Svenskarna dricker allt mer alkohol och det ger en direkt avspegling i rattfylleristatistiken. Det säger Björn Söderström som i juli 1996 förlorade sin styvson Fredrik på grund av en rattfyllerist.

- Det svåra är att få en starkt opinion mot rattfylleriet. Om 150 människor dog i en och samma olycka hade det kommit krav på omedelbara åtgärder, säger Björn Söderström som ägnar sitt liv åt kampen mot rattfylleriet.

"Alla måste ta ställning" - Men nu är dödsfallen utspridda och då reagerar folk inte på samma sätt. Alla måste ta ställning mot rattfylleriet. Det får aldrig accepteras av någon.

Bakom dagens manifestation står MHF, Vägverket, Rikspolisstyrelsen, Alkoholkommittén, NTF, och MADD.

Göran Lindh
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.