1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

27 varslas på Kenab i Bräkne Hoby

Kenab i Hoby varslade i går 27 av företagets anställda.
Varslet är det största på metallsidan i Ronneby i år.
- Beskedet kom som en chock, säger ombudsman Leif Nilsson..
Nyheter • Publicerad 4 oktober 2001

Före årsskiftet kan 27 av företagets totalt 67 anställda stå utan jobb. Orsaken är att ett projekt Kenabs ledning hoppats på har försenats på grund av tekniska problem.

Rationaliserat

Flera av dem som nu varslas om uppsägning berörs direkt av det uteblivna projektet.

- Därtill kommer att vi rationaliserat vår produktion så att behovet av arbetskraft för den löpande produktionen har minskat, säger Kenabs vd Kenth Nilsson till BLT.

Förra sommaren flyttade elektronik- och mekanikfölretaget Kenab hela sin verksamhet från Karlshamn till gamla Nokiafabriken i Hoby. Samtidigt utökade företaget sin personalstyrka.

"En chock"

Men i dag ser läget annorlunda ut. I går meddelade Kenth Nilsson personalen beslutet om varsel och förhandlingar mellan fack och arbetsgivare inleds i nästa vecka.

- Jag anade att det var ett varsel på gång, men trodde att det skulle beröra mellan fem och tio personer. När jag i dag fick höra att 27 anställda ska bort kom det som en chock. Av våra medlemmar står redan var fjärde utan jobb, förklarar Leif Nilsson, ombudsman för Metall i Ronneby.

Svårt att hitta nya jobb

Han tror att det kan bli svårt för den varsalde personalen att hitta nya jobb i hemtrakten.

- Tyvärr är utsikterna inte särskilt goda, säger han.

Kenth Nilsson säger sig beklaga att enskilda personer nu drabbas - men såg ingen annan utväg.

- Om vi vidtar dessa åtgärder kan även de kvarvarande anställningarna äventyras. Vår förhoppning är givetvis att vi i framtiden kan återställa i vart fall ett flertal av dem som nu måste lämna företaget.

Martin Hult
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.