1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter
En 23-årig man från Sölvesborg satt i helgen anhållen i Växjö, misstänkt för att under lördagens våldsamma demonstrationer ha sparkat omkull en polisman.
En kamrat till 23-åringen ska sedan ha sparkat den liggande polisen i ryggen.
Nyheter • Publicerad 27 oktober 2003

Sölvesborgsmannen är en av fem personer som greps i samband med lördagens nazistdemonstration mot en planerat moskébygge.

- Alla fem fanns med i demonstrationen om arrangerades av de vänstergrupperingar som var där för att utan tillstånd stoppa demonstrationen, säger Växjöpolisens presstalesman Börje Ekélius.

Enligt polisen ska 23-åringen ha sparkat en polisman, som stod posterad för att skilja nazister och motdemonstranter åt, i knävecket. När polismannen ramlat omkull ska 23-åringens kamrat, hemmahörande i Göteborg, ha sparkat honom i ryggen.

Börje Ekélius vet i nuläget inte exakt varför sölvesborgaren gav sig på polismannen.

- De lyckades väl inte störa demonstrationen som de hade tänkt och då gav de sig på polisen i stället.

Till sjukhus

Bägge männen är nu misstänkta för våld mot tjänsteman.

Polismannen, som kommer från Skåne, fördes till sjukhus med smärtor i knäet.

- Men det var inte värre än att han fortsatte arbeta med inre tjänst senare under helgen, säger Börje Ekélius.

Tillbudet var enligt Börje Ekélius det enda inrapporterade fallet med personskador. De tre övriga personerna, varav två är från Växjö och en från Linköping, sitter anhållna för våldsamt upplopp.

- De ska alla ha kastat sten eller något liknande.

Alla fem personerna släpptes i går eftermiddag efter att ha förhörts av polisen.

- Det är inget märkligt med det. Brottet var inte så pass grovt att de kunde häktas bara, säger Börje Ekélius.

Tre hundförare

Poliser från hela södra Sverige hjälpte till vid demonstrationen. 13 av dem var från Blekingepolisen. Enligt vakthavande befäl i Karlskrona rörde det sig om tre hundförare och tio utryckningspoliser.

Det var nazistorganisationen Nationalsocialistisk Front, NSF, som låg bakom demonstrationen. Omkring 125 personer deltog. Det är oklart hur många av dessa som kom från Blekinge, men enligt organisationens hemsida talade Anders Ärleskog. Så sent som i höstas kandidaterade han i kommunvalet i Karlskrona.

Motdemonstration

Samtidigt genomfördes en organiserad motdemonstration. De omkring 400 aktivister som angrep nazister och poliser tillhörde enligt polisen inte demonstrationen.

- 250 personer omhändertogs enligt polislagen. Allihop var aktivister, säger Börje Ekélius.

Johan Andersson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.