2013 – ett svart år för byggbranschen
2009 jublade bygg- och anläggningsföretagen i Blekinge.
Stora infrastruktursatsningar skulle lyfta branschen och det skulle ge så omfattande sidoeffekter på länets mindre företag att det sammanlagt skulle skapas 500 nya jobb.
Nu jublas det inte längre.
– Nej. Jag vill nog påstå att jublet tystnade ganska snabbt. Många av de visioner och projekt som beskrevs minskade i omfattning eller lades ut i mindre etapper över längre tid. Några nya jobb skapades aldrig, säger Tor Wolgast, projektledare på NCC i Karlshamn.
De projekt som fick bygg- och anläggningsindustrin i Blekinge att jubla 2009 var utbyggnaden av hamnen i Karlshamn, elektrifieringen av Kustbanan, utbyggnaden av E?22 och satsningarna på Verkö med järnväg och hamnområdet i Karlskrona.
– Det var satsningar på infrastruktur, men de fick aldrig den omfattning och goda sidoeffekter på byggarbetsmarknaden som vi hade hoppats på, säger Tor Wolgast.
Problemet i Blekinge är att det traditionella byggandet står stilla. Med undantag för ABB görs det knappt några investeringar i länets industri och bostadsbyggandet står i princip helt stilla.
Nu går därför fackförbundet Byggnads ut med en vädjan till länets alla kommuner och landsting – bygg nu!
– 640 byggarbetare har sagts upp i den södra regionen, Småland–Blekinge, bara i år. Vi står inför ett hot om massarbetslöshet under 2013 om inget görs, och det snabbt, säger Byggnads distriktsordförande Kjell-Åke Trygg.
Byggnads uppmanar kommunerna att se över sina planer för utbyggnader, nybyggen och renoveringar inom skolor och andra offentliga lokaler.
– Det finns ett behov och vår förhoppning är att det offentliga tar sitt ansvar och tidigarelägger sina projekt. Arbetslösheten bland våra medlemmar i dag ligger runt tio procent. Och det är negativt för hela samhället om vi hamnar på samma nivåer som under 1990-talet. Då var arbetslösheten inom vår sektor 30 procent, säger Kjell-Åke Trygg.
Nyproduktionen av bostäder minskar trots att det finns ett starkt underliggande behov i landet.
? Under 2012 låg nybyggnationen under 20 000 bostäder.
? Behovet beräknades till det dubbla, 40 000 nya bostäder.
? De senaste tio åren har nyproduktionen av bostäder varit hälften så hög i Sverige per 1 000 invånare jämfört med i Finland, Norge och Danmark.
? Flera hundra tusentals lägenheter i Sverige är i dag i stort behov av renoveringar och energieffektiviseringar.