1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

2013 – ett svart år för byggbranschen

De 500 nya byggjobben som utlovades i Blekinge 2009 blev aldrig av.
– Flera av de stora visionerna som presenterades då stannade på pappret, säger Tor Wolgast på NCC.
I dag står byggbranschen inför hot om massarbetslöshet.
Nyheter • Publicerad 5 januari 2013
Foto: 
Byggdyk. Bostadsbyggandet i Blekinge har minskat rejält sedan 2009.
Byggdyk. Bostadsbyggandet i Blekinge har minskat rejält sedan 2009.Foto: Lena Ehring
Foto: 

2009 jublade bygg- och anläggningsföretagen i Blekinge.

Stora infrastruktursatsningar skulle lyfta branschen och det skulle ge så omfattande sidoeffekter på länets mindre företag att det sammanlagt skulle skapas 500 nya jobb.

Nu jublas det inte längre.

– Nej. Jag vill nog påstå att jublet tystnade ganska snabbt. Många av de visioner och projekt som beskrevs minskade i omfattning eller lades ut i mindre etapper över längre tid. Några nya jobb skapades aldrig, säger Tor Wolgast, projektledare på NCC i Karlshamn.

De projekt som fick bygg- och anläggningsindustrin i Blekinge att jubla 2009 var utbyggnaden av hamnen i Karlshamn, elektrifieringen av Kustbanan, utbyggnaden av E?22 och satsningarna på Verkö med järnväg och hamnområdet i Karlskrona.

– Det var satsningar på infrastruktur, men de fick aldrig den omfattning och goda sidoeffekter på byggarbetsmarknaden som vi hade hoppats på, säger Tor Wolgast.

Problemet i Blekinge är att det traditionella byggandet står stilla. Med undantag för ABB görs det knappt några investeringar i länets industri och bostadsbyggandet står i princip helt stilla.

Nu går därför fackförbundet Byggnads ut med en vädjan till länets alla kommuner och landsting – bygg nu!

– 640 byggarbetare har sagts upp i den södra regionen, Småland–Blekinge, bara i år. Vi står inför ett hot om massarbetslöshet under 2013 om inget görs, och det snabbt, säger Byggnads distriktsordförande Kjell-Åke Trygg.

Byggnads uppmanar kommunerna att se över sina planer för utbyggnader, nybyggen och renoveringar inom skolor och andra offentliga lokaler.

– Det finns ett behov och vår förhoppning är att det offentliga tar sitt ansvar och tidigarelägger sina projekt. Arbetslösheten bland våra medlemmar i dag ligger runt tio procent. Och det är negativt för hela samhället om vi hamnar på samma nivåer som under 1990-talet. Då var arbetslösheten inom vår sektor 30 procent, säger Kjell-Åke Trygg.

Nyproduktionen av bostäder minskar trots att det finns ett starkt underliggande behov i landet.

? Under 2012 låg nybyggnationen under 20 000 bostäder.

? Behovet beräknades till det dubbla, 40 000 nya bostäder.

? De senaste tio åren har nyproduktionen av bostäder varit hälften så hög i Sverige per 1 000 invånare jämfört med i Finland, Norge och Danmark.

? Flera hundra tusentals lägenheter i Sverige är i dag i stort behov av renoveringar och energieffektiviseringar.

Simone Hansen
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.