1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

13 deltog i en unik sjömansutbildning

Sista kvällen med gänget. Sen väntade sjöäventyr över hela jordklotet.
Samtidigt gläder sig ledningen för den unika sjömansutbildningen åt Karlskronas vinstlott.
Nyheter • Publicerad 19 april 2005

Det var många som ville ha utbildningen. I konkurrens med Göteborg, Härnösand, och Visby, rodde Karlskronas gymnasium hem den. Det handlade om att utbilda motormän till handelsflottan. Uppdragsgivaren var Länsarbetsnämnden i Stockholm.

Stora krav

På Törnströmska gymnasiet i Karlskrona med sjöfart på programmet fanns allt man behövde. Och rektorn, Elon Ljunggren, menar att det både är en fjäder i hatten och ett tillskott ekonomiskt att få hand om utbildningen

-De här lite äldre eleverna har också haft en god påverkan på gymnasieleverna.

Det ställdes stora krav både vid antagningen och under de 40 utbildningsveckorna.

-Vi hade psykologiska anlagstest, bland annat för förmågan att läsa ritningar, anpassningen till sjöss, och konditionen för rökdykningens skull, förklarar läraren Lennart Eliasson.

Sjömanslärarna på Törnströmska ska inte bara se till att eleverna uppfyller Skolverkets krav.

Praktik väntar

De ska också leva upp till kraven från den internationella redarbranschen. 17 elever togs ut, och tretton klarade sig vidare. I torsdags var det dags att säga adjö. Nu väntar praktik i världens alla handelsflottor.

-Hälften av eleverna kommer att segla jorden runt. Några beger sig til Japan, USA, Bahrein, och Fjärran Östern, för att mönstra på. Just nu är det lätt att få jobb i handelsflottan, framför allt för motormän. Men det finns även ett ökat behov av matroser. En av eleverna som ger sig av är Kent Karlman från Senoren i Karlskrona. Han gör sin första praktiktid på Navigo som går i Nordsjön. Sen väntar Stena Scandinavia mellan Göteborg och Kiel.

Under tiden hoppas skolledningen i Karlskrona att få fortsätta utbildningen. Oddsen är goda efter den lyckade inledningen, men beskedet kommer först nästa vecka.

Mats Blennow
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.