Bilagor

”Vill Karlskrona ha ett lag i SHL?”

Bilagor Artikeln publicerades
Foto:Marcus Palmgren

Karlskrona HK går in i sin tredje SHL-säsong.

En viktig, för att inte säga livsviktig sådan om vi ser till framtiden.

Vi vet historien om den ekonomiska ryggsäcken som har varit en stor börda för den unga elitklubben. Resan till SHL har gått rysligt fort.

Att spela på den absoluta toppen kostar pengar. Det är verkligheten. Att kliva in i den svenska hockeyeliten med en lågbudgetvariant är att såga av den gren man sitter på. Det går med lite flyt under en "överraskningssäsong", men sedan blir det tufft att hålla ekonomin i balans då utgifterna i form av lönekostnader och andra förväntningar sticker i väg.

KHK har levt mycket på sin publik och sponsorer som älskat sin klubb sedan 2005 när arenan kom på plats och raketen var på väg att lyfta. Publik och sponsorer har ställt upp i vått och torrt.

  Nu börjar SHL bli en mäktig produkt som, i sammanhanget, lilla Karlskrona har svårt att ta till sig. Efter två säsonger i högsta ligan börjar även publiken ge vika. Vi ser en säsongskortsförsäljning som är på retur.

  Det kostar mycket pengar helt enkelt, kanske för mycket.

  Konkurrensen med tv-jätten Cmore är publikt kanske den tuffaste motståndaren när du kan se alla matcher hemma i soffan. Skönt och bekvämt med alla experter, fakta och repriser som vevas i minsta detalj.

  Men något är fel om uttrycket ”liveidrott är den bästa upplevelsen” inte längre stämmer. Kanske är det vår bekvämlighet 2017 där vi varje timme, varje minut, slänger ett öga på våra telefoner. Där vi konstant matas med information från sociala medier. Den underhållningen är snart lika intressant som matchen som alla refererar i från.

  Det är den krassa verkligheten.

  Från och med nästa säsong får SHL-klubbarna som bekant en rejäl extrasudd intäkter, ett avtal som kommer att ge i storleksordningen 14-20 miljoner mer per säsong under de nästföljande åren.

  Som alla förstår är det pengar som KHK är i stort behov av för att kunna läka de sår som rivits upp på vägen fram. Och skulle man hålla sig kvar hoppas jag verkligen att pengarna inte rinner ner i en massa spelarfickor utan att det satsas på duktiga ungdomsledare som ska driva fram nya elitspelare på sikt. KHK har en grym ungdomssida som dessutom är i stort behov av en tredje isyta om alla ska kunna få vara med och lagen ska kunna träna som de ska.

  Samtidigt har klubben gjort en omstart med Charlotte Gustavsson som ny vd. En sprudlande glad människa som har kommit in med ett nytt tänk, nya idéer. Men det är inte Jesus som har anlänt om ni tror det. Utan det är hårt jobb som gäller från hela KHK:s organisation om det ska kunna vara fortsatt spel i SHL i framtiden.

  Charlotte måste få KHK att visa svarta siffror och helst av allt bygga nya intäkter. Klubben måste på sikt kunna bygga en kassa för att slippa hamna på en massa listor hos kronofogden. Senast vid nästa årsmöte vet vi hur det har gått.

  På isen är det Ove Molin som har det stora ansvaret att få årets trupp att leverera. Vi minns fjolårets magiska höst när laget ledde serien.

  Saknanden av Alexander Bergström kan bli kännbar. Eller alla puckar som Jimmy Andersson låg och täckte i boxplay.

  Johan "Honken" Holmqvist...

  Nu får nya hjältar kliva fram. Ta nästa steg.

  Med en tredje säsong i SHL vet alla vad som krävs för att lyckas. Det krävs svett och en matchplan som man inte viker en tum på. Då kan laget undvika negativt kval i mars.

  Försäsongen har ju mest handlat om ”stjärnorna” som inte levererat. Min förhoppning och tro är att de kommer göra skäl för lönen när pucken släpps mot Skellefteå på tisdag.

  Och det bästa sättet att stötta Karlskrona HK, ett av Sverige bästa elitlag i idrott, är att vara på plats NKT arena.

  Elitidrott upplevs bäst på plats.

  Skarpsvärds sluttabell:

  1. Frölunda

  2. Brynäs

  3. HV 71

  4. Skellefteå

  5. Växjö

  6. Malmö

  --------

  7. Färjestad

  8. Linköping

  9. Djurgården

  10. Luleå

  ---------

  11. Rögle

  12. Karlskrona

  ---------

  13. Örebro

  14: Mora