Bilagor

”Ett sådant här fint hus måste man bevara”

Ynde Artikeln publicerades
Loftgång till kallvinden längst bort i huset.
Foto:Niklas Kämpargård
Loftgång till kallvinden längst bort i huset.

I nästan femton års tid hade Pia Hassesson gått och sneglat på det förfallna huset i Ynde strax utanför Sölvesborg. Så en vinterdag 2014 blev det till salu och Pia och Håkan slog till.

- Ibland måste man knipa sig i armen. Tänk att vi får möjlighet att bo i ett hus från 1600-talet, säger Pia Hassesson. Ibland skulle jag vilja att väggarna kunde tala.

Turas Gård mitt i Ynde sägs vara byggd på 1600-talet. En arrendegård under Trolle-Ljungby gods som friköptes från fideikommisset på 50-talet. Numera omfattar gården 9000 kvadratmeter, alldeles ypperligt för Pia och Håkan och deras tre hästar.

– Vi har renoverat tre hus förut, men Turas gård blev nog vårt mest omfattande projekt hittills, säger Håkan Hassesson som hjälpt hantverkarna under hela projektet med att bära och flytta, riva och hålla undan. Så fort kontraktet var signerat skred hantverkarna till verket.

Taket var extremt dåligt och på vinden hade den gamla ägaren hundratals med hinkar för att samla upp vattnet som strilade genom vasstaket. Trots att det hade legat en presenning över taket i närmare femton år hade vattnet letat sig in precis överallt.

  - Vi rev av taket på trettondagsafton 2015 och fyra dagar senare hade sex snickare spikat nya svallbrädor och lagt papp på hela huset. Lyckligtvis var takkonstruktionen inte så dålig som vi hade trott. Vasstaket hade trots läckorna fungerat som ett naturligt skydd som inga moderna material kommer i närheten av, säger Pia Hassesson som tillsammans med Håkan blivit riktiga experter på byggnadsvård och hur man kan kombinera gamla material med moderna behov. Fullt beslutna om att återskapa gårdens skönhet var vasstak det enda som Håkan och Pia kunde tänka sig. Dyrare än vanliga tegelpannor, men oerhört pittoreskt.

  - Jag tycker att det är otroligt vackert med vasstak och dessutom känns det naturligt att återskapa huset som det en gång såg ut. Från allra första början var det en fyrlängad skånegård där djuren bodde där vi numera har toalett och tvättstuga, säger Pia Hassesson.

  Från entrén kommer man rakt in i husets hjärta där den vackra bakugnen står mitt i det öppna köket. Här sitter Pia och Håkan ofta och njuter av husets charm.

  - Vi rev bort innertaket som var dåligt och insåg att vi inte kunde slå på en nytt innertak. Bakugnen är så vacker i sig själv att vi inte kunde med att bygga in den brädor. Därför bestämde vi oss för att öppna upp köksdelen ända upp i nock och istället ha en loftgång för att kunna ta oss till kallvinden längst bort i huset, säger Pia Hassesson.

  Bakugnen är en rejäl pjäs där man en gång bakat både bröd och tunnbröd. Hittills har Pia och Håkan inte hunnit baka, men både sotaren och muraren säger att den fungerar utmärkt.

  - Jag har alltid drömt om att ha ett litet trädgårdskafé. När trädgården väl blir färdig kanske vi kan bygga ett kafé och servera nygräddade pizzor i trädgården, skrattar Pia.

  Givetvis finns det både vedspis och elektrisk spis i köket. Ypperligt när strömmen går.

  Dessutom har Pia och Håkan låtit installera en klassisk gjutjärnskamin från danska CM Hess Veile som sprider skön värme i huset när temperaturen sjunker utomhus.

  Tanken var att gräva ur grunden och skapa en modern torpargrund för att kunna bevara både golvbrädor och luftcirkulation, men tack vare den steniga marken fick hantverkarna Pia och Håkan på andra tankar. Det fick helt enkelt bli en gjuten platta i betong.

  - Det är otroligt stenigt i Ynde. Det var nog inte så kul att vara bonde här på 1800-talet, säger Håkan och berättar att en stor stenbumling mitt i köket var så hög att det inte gick att gjuta en platta. Då fick vi helt enkelt gräva runt stenen och trycka ner den i marken. Ett tungt jobb som lyckades till slut, säger Håkan nöjt. Istället för torpargrund blev det alltså en gjuten platta och de grova golvbrädorna fick användas till annat. På golvet la man in ett 4 mm parkettgolv med breda brädor som påminner om husets ursprungliga golvplank. I köket valde duon golvtegel i vacker kontrast till putsade och tapetserade väggar. När det handlar om tapet föll valet på en reproduktion av Sveriges äldsta tapet, funnen på 1950-talet i det Rosenvingska huset i Malmö. Historiker har kunnat slå fast att det är Sveriges äldsta tapet, daterad till 1564. Tapeten var ursprungligen tryckt med träklichéer och bildar ett mönster av bandslingor och blommor och tillverkades i Frankrike under hela 1500-talet.

  Längre in i huset, i mellanrummet av det ursprungliga huset och den senare påbyggda västra delen har Håkan och Pia sparat en timrad vägg som från början troligen varit en yttervägg. Där kan man se rester av spännpapp, väggmålningar och olika lager av tapeter.

  - Det blir som en historiebok där man kan följa husets olika tidsperioder.

  Drygt ett år efter det att Håkan och Pia köpte drömhuset i Ynde flyttade de in i mars 2016.

  Än återstår en del småsaker i huset, men allra mest funderar paret på hur de ska kunna återskapa den tjusiga trädgården som en gång var omtalad långt utanför Ynde.

  - Det kommer att bli mycket jobb, men jag längtar redan efter att sitta under äppelträden med en kopp kaffe i handen och se när hästarna betar i hagen nedanför. Det här är livskvalitet, säger Pia Hassesson. Bättre än så här kan man inte ha det.

  Artikeln är tagen från torsdagens bilaga Hem & Fritid, läs hela bilagan digitalt HÄR!

  FAKTA

  Tomt på 9 000 kvadratmeter

  Här bor: Pia och Håkan Hassesson.

  Ålder: 51 och 64 år.

  Gör: Pia är personlig assistens och Håkan är truckreparatör på Ottossons Truck placerad på pappersbruket Stora Enso Nymölla.

  Familj: Utflugna barn, tre hästar, fyra katter och ett femtontal hönor.

  Intresse: Byggnadsvård, djur och natur.

  Tomt och hus: Tomt på 9000 kvadratmeter. Hus 23x 6 meter.

  Visa mer...