Bilagor

Patric styr hemmet med telefonen

Ronneby Artikeln publicerades
Patric Söderström och sonen Elliot jobbar på smarta lösningar för dumma maskiner.
Foto:Mattias Mattisson
Patric Söderström och sonen Elliot jobbar på smarta lösningar för dumma maskiner.

Har posten kommit, är tvätten klar och hur varmt är det i sovrummet? De frågorna kan Patric Söderström få svar på även när det inte är någon hemma.

Hemma hos Patric Söderström behöver du inte oroa dig för om det hörs när du ringer på dörren. Han får nämligen ett meddelande i sin klocka när någon rör sig utanför dörren eller ringer på. Öppnar någon dörren berättar "huset" det.

Patric har alltid haft ett teknikintresse. Han tror att det kommer ifrån sin pappa som lärde ut ellära inom det militära. Men Patric var aldrig den som hade de senaste prylarna under sin uppväxt.

– Jag har haft intresset hela tiden men det var som vuxen jag hade råd, berättar han.

  Det började med att han köpte fjärrströmbrytare till sina eluttag för att kunna styra dem med fjärrkontroll. När han sedan upptäckte tellsticken, som gör att du kan styra apparater kopplade till eluttag med din telefon, öppnade sig en helt ny värld. Det hela eskalerade när Patric och sambon Malin skaffade hus och nu kan han nästa styra allt i hemmet med sin telefon.

  – Det stör mig att jag inte kan styra lamporna i det ena badrummet. Jag får inte till det nu för det är lysrör, det stör mig enormt, säger Patric.

  Annars tycker han om att göra vad han kallar dumma saker smarta. Han vill inte köpa en smart tvättmaskin som redan kan kontakta hans telefon, i stället vill han hitta lösningar för "vanliga" maskiner. Patric medger dock att det leder till en hel del frustration innan han är klar.

  – Jag vågar inte räkna på hur mycket tid jag har lagt ner på detta.

  Det har även skett en del missöden. När hans mamma skulle passa parets son Elliot stängdes vattnet av. Patric hade nämligen gjort en felkoppling så huset trodde att det var översvämning och bröt därför vattenledningen.

  En annan gång bytte han husets system och hade glömt att ställa in närvarosensorerna på resten av familjen. Så när han inte var hemma var huset helt släckt.

  Patric menar att hans tekniklösningar underlättar vardagen. De bästa funktionerna är att vattnet stänger av sig om det blir översvämning och att brandvarnarna skickar notiser till telefonen om de upptäcker rök.

  – Sen tycker jag att det är bra att veta när posten har kommit. Men mycket av det här är trams, säger han med ett leende.

  Fakta

  Patrics tips för ett smart hem

  Steg 1: Fjärrströmbrytare kopplade till en fjärrkontroll som du sätter i de eluttag du vill kunna styra.

  Steg 2: Tellstick som gör att du kan styra uttagen med hjälp av telefonen.

  Steg 3: Raspberry Pi, en liten dator som möjliggör röststyrning av hemmet.

  Visa mer...